Billboard v Rusku ukazoval po sebe reklamy na službu v armáde a pohrebný ústav (VIDEO)

Billboard v Rusku ukazoval po sebe reklamy na službu v armáde a pohrebný ústav (VIDEO) Reprofoto пермь 36,6

V ruskom meste Berezniki billboard ukazoval hneď po sebe reklamu na vstup do armády a na pohrebný ústav. Riaditeľ reklamnej agentúry sa musel ospravedlniť, informoval portál Meduza.

Billboard najskôr lákal na podpísanie kontraktu s ruskou armádou, ktorá potrebuje vojakov do bojov na Ukrajine, kde už dvadsiatym mesiacom vedie inváziu. "Vec skutočných mužov. Po boku svojich krajanov," znel slogan prvej reklamy, ktorá tiež uvádzala telefónne číslo na miestne odvodové centrum. Po nej sa zobrazovala reklama na miestny pohrebný ústav Grand Ritual. Tá zákazníkov lákala na slogan "Hlavná brána do mestského cintorína".

Na nezvyčajnú kombináciu reklám neskôr upozornil provojnový kanál na platforme Telegram a žiadal od ľudí zodpovedných za výber reklám ospravedlnenie. Riaditeľ agentúry, ktorá vlastní billboard, médiám v reakcii oznámil, že už sa "veteránom ospravedlnil".

"Nemali sme na mysli žiadny skrytý význam. Je to náhoda, pretože z technickej povahy reklamnej konštrukcie ukazuje naraz tri reklamné bannery. To, čo sa stalo, by som mohol nazvať zhodou okolností," povedal riaditeľ.

Vojna na Ukrajine podľa odhadov spôsobuje ruskej armáde obrovské straty. Moskva však počty padlých nezverejňuje. Generálny štáb ukrajinskej armády tvrdí, že k dnešnému dňu ruské sily prišli o viac ako 280-tisíc mužov, ktorí buď padli alebo utrpeli zranenia. Toto tvrdenie však nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Portál Meduza v júli uviedol, že podľa jeho výpočtov zomrelo v bojoch na Ukrajine do mája tohto roku zhruba 47-tisíc Rusov. Vychádzal pritom z registra dedičských konaní a zo štatistiky o úmrtnosti, ktorú dostal na oficiálnu žiadosť od ruského štatistického úradu Rosstat. Táto štatistika od Rosstatu bola ale len za rok 2022.