Time: Osobnosťou roka sa stala Taylor Swift, v ťažkej dobe je zdrojom svetla (VIDEO)

Time: Osobnosťou roka sa stala Taylor Swift, v ťažkej dobe je zdrojom svetla (VIDEO) Reprofoto youtube Taylor Swift

Americká popová hviezda Taylor Swift sa stala tohtoročnou osobnosťou roku časopisu Time. Podľa Time je "zdrojom svetla" a dokáže hovoriť k ľuďom po celom svete tak ako nikto iný. Rodáčka zo štátu Pensylvánia si titul vyslúžila v roku, kedy začalo jej obrovské svetové turné a uviedla úspešný koncertný film.

Americký časopis v zdôvodnení svojej voľby uviedol, že tohtoročná osobnosť roka je v doterajšom zozname výnimkou, pretože väčšinou boli takto titulovaní muži, často štátnici či podnikateľskí velikáni. Vlani napríklad Time vybral ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, o rok skôr zase miliardára Elona Muska.

"Osoba, ktorej jedinečný vplyv sa prejavil počas roku 2023, nezastávala žiadnu z týchto rolí," uvádza Time. "V rozdelenom svete, kde zlyháva príliš veľa inštitúcií, našla Taylor Swift spôsob, ako prekonávať hranice a byť zdrojom svetla. Nikto iný na planéte nedokáže tak dobre zapôsobiť na toľko ľudí," pokračuje komentár.

Kariéra Swift trvá už takmer 20 rokov a dnes 33-ročná speváčka počas nej vystriedala rôzne žánrové odtiene aj štýly vystupovania, stále si však dokáže držať obrovskú popularitu. Rôznymi fázami, ktorými si od vydania prvého albumu v roku 2006 prešla, fanúšikov sprevádza jej svetové turné The Eras Tour, ktoré začala v marci v americkej Arizone. Šnúra desiatok vystúpení má skončiť za rok v kanadskom Vancouveri, pričom po prvotnom oznámení kvôli enormnému záujmu počet zastávok ešte narastal.

"Zdá sa mi to ako prelomový moment v mojej kariére, v 33 (rokoch)," povedala umelkyňa časopisu Time. "A prvýkrát v živote som bola mentálne dosť silná na to, aby som zvládla všetko, čo sa s tým spája," pokračovala.

Swift má na konte desať štúdiových albumov, z ktorých ten posledný nazvaný Midnights vyšiel vlani na jeseň. Je držiteľkou 12 cien Grammy a mnohých ďalších ocenení, tento rok tiež uviedla film zložený zo záberov z tohtoročných vystúpení v Los Angeles. Snímka nazvaná Taylor Swift: The Eras Tour len počas troch týždňov od premiéry v kinách po celom svete utŕžila 200 miliónov dolárov a je označovaná za najzárobkovejší koncertný film všetkých čias.

Teraz svoj úspešný rok korunuje fotografiou na titulke časopisu Time, ktorý osobnosť roka vyhlasuje už takmer 100 rokov, pričom sa snaží vyberať jednotlivcov, "ktorí počas posledných 12 mesiacov najviac utvárali titulky, v dobrom aj v zlom".

Swift bola v tomto roku v titulkoch skloňovaná z mnohých dôvodov, od svojej hudobnej tvorby až po ekonomické dopady svojho turné na mestá, ktoré si zvolila pre jednotlivé zastávky. Politici v niekoľkých krajinách apelovali, aby zahrala práve u nich, jej koncert v americkom Seattli podľa miestnej seizmologičky vyvolal otrasy zodpovedajúce zemetraseniu o sile 2,3 stupňa, univerzity organizujú semináre zamerané na jej texty a na jej vzťah s hráčom amerického futbalu Travisom Kelcom padla otázka aj v Bielom dome.

"Toto je rok, kedy Swift dosiahla akúsi jadrovú fúziu: skĺbila umenie a podnikanie a vypustila energiu historického rozsahu," píše Time. "Dosiahla to tak, že sa zamerala na to, čo vie lepšie, než ktokoľvek iný: baviť ľudí a písať pesničky, ktoré ich zasahujú," uvádza časopis.