Macron: Novinári musia pracovať slobodne, bez ohľadu na vlastníka

Macron: Novinári musia pracovať slobodne, bez ohľadu na vlastníka Foto: ÚVSR

Novinári musia pracovať slobodne, bez ohľadu na to, kto vlastní ich redakciu.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macrona to povedal počas návštevy Bratislavy, keď odpovedal na na novinárske otázky týkajúce sa vstupu firmy českého podnikateľa Daniela Křetínského do akcionárskej štruktúry francúzskeho denníka Le Monde. Samotnú spomínanú transakciu ale Macron odmietol komentovať. Združenie novinárov denníka v piatok zverejnili vyhlásenie, v ktorom uviedli, že sú zmenou vlastníka prekvapení a že budú jeho kroky starostlivo sledovať.

Je samozrejmé, že musíme dávať pozor na slobodu tlače a novinárov. Musíme dávať pozor, komu skladajú novinári účty. Novinári musia pracovať slobodne, bez ohľadu na to, komu ich redakcie patria, poznamenal Macron.

Zdôraznil, že v konkrétnom prípade mu neprislúcha vyjadrovať sa k osobe investora, pokiaľ ten dodržiava zákon. Zároveň povedal, že európski investori môžu slobodne podnikať.

Jeden zo spolumajiteľov denníka Le Monde, francúzsky bankár Matthieu Pigasse, predal Křetínského firme Czech Media Invest (CMI) 49-percentný podiel v holdingu Le Nouveau Monde. Jeho prostredníctvom spoluvlastní skupinu Le Monde, ktorá denník vydáva. Transakcia bola oznámená tento týždeň.

"Združenie novinárov Le Monde bude pozorne sledovať prebiehajúce operácie a ich vplyv na redakčnú nezávislosť a na obraz Le Monde," uviedli novinári pracujúci pre francúzsky denník vo vyhlásení, podľa ktorého náhle ohlásená zmena bola pre redakciu prekvapením.