Křetínskeho CMI kupuje 45-percentný podiel vo firme Loopsider

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI) českého miliardára Daniela Křetínskeho kupuje 45-percentný podiel vo francúzskej firme Loopsider, ktorá produkuje videá a šíri ich prostredníctvom sociálnych sietí. Informoval o tom dnes francúzsky hospodársky denník Les Echos. Výšku transakcie zúčastnené strany nezverejnili. Denník Lettre A hodnotu digitálnej spoločnosti vyčíslil na 30 miliónov eur.

Loopsider sa stane súčasťou skupiny CMI France, ktorá spadá pod holding CMI. CMI France vydáva okrem iného tituly Elle či Marianne. Vedenie spoločnosti Loopsider zostáva zakladateľskej trojici, ktorá bude ďalej držať zostávajúci, väčšinový diel.

Firma bola v rokoch 2021 a 2022 zisková. "Tento rok si kladie za cieľ rast obratu a zisku EBITDA medzi 35 a 50 percentami," uviedol Giuseppe de Martino, jeden zo zakladateľov podniku. Videá z produkcie Loopsideru si denne prezrie sedem miliónov ľudí.

"Loopsider nám prinesie know-how, ktoré nám pomôže rozvíjať videá našich značiek na sociálnych sieťach. Prvú z nich chceme spustiť v septembri," povedala Les Echos za CMI France Valéria Salomonová.

Křetínsky firmu CMI spoluzaložil a teraz ju vedie. V Českej republike je CMI poprednou mediálnou spoločnosťou, ktorá vydáva denníky a časopisy a má aj silné zastúpenie v digitálnych médiách a rozhlasových staniciach. V marci firma oznámila, že kupuje od mediálnej spoločnosti Vivendi francúzske vydavateľstvo Editis, teda druhé najväčšie knižné vydavateľstvo vo Francúzsku.

Český miliardár sa významne angažuje v energetike, vo Francúzsku má okrem toho podiely v novinovej spoločnosti Le Monde, reťazci supermarketov Casino av televíznej skupine TF1.