Ministerstvo kultúry neakceptuje relevantné pripomienky a narazí aj na odpor Európskej komisie

Ministerstvo kultúry neakceptuje relevantné pripomienky a narazí aj na odpor Európskej komisie Foto: MK SR

Dnes sa zástupcovia hnutia SLOVENSKO a autori hromadnej pripomienky zúčastnili rokovania k rozporovému konaniu na Ministerstve kultúry SR. Naša pripomienka nebola akceptovaná.

Naša hlavná pripomienka sa týkala stiahnutia nového návrhu zákona o STaR. Novým zákonom chce vládna koalícia úplne zrušiť verejnoprávnu RTVS a vytvoriť novú inštitúciu STaR. Zásadne nesúhlasíme so spôsobom vytvárania Rady STaR, voľbou a odvolávaním generálneho riaditeľa, odmietame vytvorenie programovej rady, ktorú považujeme za cenzorský orgán.

Bývalá ministerka kultúry Natália Milanová opätovne poďakovala všetkým ľuďom, ktorí podpísali našu hromadnú pripomienku k zákonu, ktorý má zrušiť verejnoprávnu RTVS.

„Je veľmi dôležité, aby verejný tlak na zachovanie verejnoprávnej RTVS stále trval a nepoľavoval. Nechceme propagandistickú televíziu štátnej moci, ale verejnoprávnu televíziu, ktorá bude objektívne informovať občanov. Ak bude schválený tento zákon, pochováme nielen inštitúciu, ale s ňou aj časť demokracie,“ povedala exministerka Natália Milanová.

Europoslanec za hnutie SLOVENSKO Peter Pollák informoval o rokovaní s eurokomisárkou Věrou Jourovou a s kolegami z výboru pre kultúru a médiá v Európskej komisii sledujú dianie v súvislosti so zákonom o zrušení RTVS a sú znepokojení snahami o politické ovládnutie verejnoprávnej inštitúcie.

„Slobodné, nezávislé médiá sú jedným zo základných pilierov demokratického štátu. Navrhované zmeny v súvislosti s RTVS sú v rozpore s Aktom o slobode médií, ktorý je záväzný pre všetky krajiny Európskej únie. Za porušovanie slobody médií nám hrozia v prípade schválenia zákona sankcie. Vláda nám robí hanbu a poškodzuje záujmy Slovenska,“ povedal europoslanec Peter Pollák.