20 najlepších kníh pre tínedžerov knihomoľov (ZOZNAM)

20 najlepších kníh pre tínedžerov knihomoľov (ZOZNAM)

Kolekcia 20 kníh pre čitateľov na druhom stupni ZŠ, ktorí čítajú sami a všetko aj s tipmi ako sa rozhľadieť čo najrozličnejšími smermi - aj takými, ktoré sa dospelým na prvý pohľad môžu zdať nezvyčajné.

Katarína Gulai Klub divných Svet je farebný a absurdný, tak prečo sa neprispôsobiť? Počnúc fialovými vlasmi a končiac záľubou v maľovaní kedykoľvek a kdekoľvek, Mia je rozhodne neobyčajnou osobou… Viac o knihe.

Iveta Kesnerová Deň, keď som zmenil svet Najprv to vyzerá ako najhorší deň v jeho živote, a napokon sa zmení na to najbláznivejšie dobrodružstvo. Viac o knihe.

Brandon Mull Fablehaven: Čaroles Stáročia boli čarovné bytosti zhromažďované v ukrytej rezervácii nazvanej Čaroles, aby sa zabránilo ich vyhubeniu. Je to jedna z posledných pevností ozajstnej mágie. Viac o knihe.

Rick Riordan Percy Jackson 1: Zlodej blesku Až doteraz som si myslel, že som obyčajný chlapec, ktorého čaká vyhodenie zo školy... Zistil som však, že môj otec je jeden z bohov na Olympe… Viac o knihe.

Odporúčame aj: ZOZNAM 11 najlepších sci-fi a fantasy kníh
                          
Najlepšie knihy roka 2023 (ZOZNAM)

Randall Munroe Veľký vysvetľovač Autor brilantne – a jednoducho! – opisuje kresby, ktoré vysvetľujú všetko možné od nukleárneho reaktora až po guľôčkové pero... Viac o knihe.
 
Kelly Barnhill Syn čarodejnice Ned a Tam sú synovia čarodejnice, jeden z nich sa však nešťastnou náhodou utopí. Všetci susedia sú presvedčení, že prežil nesprávny chlapec. No keď do dediny vtrhne kráľ lúpežníkov, Ned ukáže nečakanú… Viac o knihe.

Leigh Bardugo Tieň kostí Kedysi veľkolepú Ravku preťala na dve časti Tieňová trhlina, pásmo takmer nepreniknuteľnej temnoty plné krvilačných príšer... Viac o knihe.

Autorský kolektív Časopédia Preskúmajte históriu sveta prostredníctvom časových osí - od dejín vesmíru, cez vznik života na Zemi… Viac o knihe.

Botanikum Preskúmajte ríšu rastlín v celej jej nádhere! Viac o knihe.

Stephen Chbosky Charlieho malé tajomstvá Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme, kde žije, nevieme, komu… Viac o knihe.

Forrest Carter Malý strom Nesmierne dobrá kniha pre dospelých, ktorú môžu čítať ešte ako deti… Viac o knihe.

Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes: Údolie hrôzy Vražda Johna Douglasa v malebnom zámočku Birlstone priláka pozornosť verejnosti a vďaka zdanlivo nevysvetliteľným okolnostiam aj pozornosť Sherlocka Holmesa. Polícia je v koncoch, a tak opäť raz… Viac o knihe.

Anna Woltz Môj výnimočný týždeň s Tess

Clementine Beauvais Jaternice tiahnu na Paríž Na facebooku boli vyhlásené za najškaredšie baby na škole.

Bea Uusma Expedícia Všetko v tejto knihe je pravda! Teda okrem strán 275 a 276… Viac o knihe.

Małgorzata Strękowska-Zaremba Dom z iného sveta Citlivý príbeh o veciach, o ktorých je ťažké hovoriť aj mlčať. Viac o knihe.

Marissa Meyer Scarlet Kyborské dievča Cinder sa vracia v druhej napínavej časti úspešnej ságy Mesačné kroniky. Viac o knihe.

Dominika Elizabeth Hladíková Maličkosti Príbeh sedemnásťročnej dievčiny. Priateľstvo, hádky, láska a instagram. Viac o knihe.

Gabriela Futová, Veronika Šikulová  a kolektív: Kvapky na kameni Príbehy päťdesiatich žien a dievčat z Čiech a Slovenska, ktoré posúvali hranice. Viac o knihe.

Laura Silverman Leto bez vody Anise plánuje stráviť každú minútu letných prázdnin s priateľmi: surfovaním, maškrtením dobrôt na pláži a posedávaním pri ohni až do úsvitu. Viac o knihe.

Kolekciu zostavila Viki Marcinová