Africké kráľovstvo Svazijsko nečakane zmenilo meno

Kráľ malej africkej krajiny Svazijsko nečakane zmenil meno svojej krajiny, ktorá má byť naďalej známa pod svojím historickým názvom ako Kráľovstvo eSwatini. Kráľ Mswati III. túto zmenu oznámil počas osláv 50. výročia nezávislosti a svojich 50. narodenín, ktoré mal 19. apríla. Ako dôvod uviedol, že anglická podoba mena krajiny - Swaziland - je príliš podobná anglickému názvu Švajčiarska - Switzerland.

Ako informovala agentúra AP, na zmenu s úľavou zareagovali niektorí obyvatelia Švajčiarska, podľa ktorých sa názvy oboch krajín občas plietli na online fórach. Vzhľadom k tomu, že eSwatini je absolutistickou monarchiou, nemôže kráľovo rozhodnutie nikto napadnúť.

Zatiaľ nie je jasné, koľko táto zmena bude vnútrozemskú africkú krajinu stáť. Názov bude musieť zmeniť napríklad aj štátna letecká spoločnosť Swaziland Airlink, ale vzhľadom k tomu, že disponuje len jedným lietadlom, nemuseli by byť náklady príliš vysoké.

Svazijsko má zhruba 1,3 milióna obyvateľov a leží medzi východným okrajom Juhoafrickej republiky a južnou časťou Mozambiku. Názov eSwatini znamená v miestnom jazyku "miesto, kde žijú Svazijci".

Podľa spravodajského serveru news.com.au rozhodnutie Mswatiho III., ktorý má údajne 15 manželiek, vyvolalo aj určitý odpor. Podľa niektorých kritikov by sa mal kráľ sústrediť na horúcejšie otázky, ako je napríklad najvyšší percentuálny výskyt nákazy HIV na svete či veľmi nízka dĺžka života. Svazijci sa priemerne dožívajú 49 rokov.