Zomri: Toto je dôvod, ktorý zabrzdil Zomri a prečo sme odmietli vyjadrenie všetkým médiám

Zomri: Toto je dôvod, ktorý zabrzdil Zomri a prečo sme odmietli vyjadrenie všetkým médiám Ilustr. foto: Biela vrana

Nebýva zvykom, aby admini stránky Zomri reagovali na kritiku a výhrady politikov, dnes tak urobili v rozsiahlom vyjadrení.

Po atentáte na premiéra Roberta Fica predseda SNS Andrej Danko nepriamo spojil atentát so satirickou stránkou Zomri. Danko, patrí medzi politikov, ktorý sa nevie zmieriť s pozornosťou, ktorú mu stránka dlhodobo venuje. Po atentáte označil Zomri za extrémistickú stránku. „Vy považujete za normálne, že v jej názve je ‚Zomri‘? A že premiéra nám tu strelia?“ pýtal sa predseda SNS v nedeľnej diskusii na TA3.

Stránka Zomri funguje osem rokov, má viac ako 400 tisíc sledovateľov na Facebooku a ďalšie tisíce na iných platformách. Na Slovensku je fenoménom, ktorý nie je len o zábave. Často je tvrdým zrkadlom pre politikov ale aj samotnú spoločnosť a je miestom, ktoré otvára dôležité spoločenské témy, miestom humoru ale aj obrovskej spolupatričnosti jej sledovateľov. Admini Zomri na Dankove vyjadrenia a útoky ďalších politikov nereagovali a od atentátu sa zo stránky citeľne vytratila politika.

Dnes Zomri zverejnilo rozsiahle stanovisko, v ktorom vysvetľujú aktuálnu zdržanlivosť, súčasný blok, ktorý pociťujú, ale aj to, že neplánujú skončiť.

„To, že sa kritika, vtipy a upozorňovanie na chyby nepáči politikom, nie je vôbec výsadou strán SNS, Smer alebo Hlas. Nepáči sa tým, ktorí sa nedokážu povzniesť nad svoje ego. Deje sa to naprieč všetkými názorovými tábormi, skupinami, povolaniami v celej histórii ľudstva. Niekto to nazve šírením nenávisti, niekto vyzývaním k násiliu, niekto urážaním či ponižovaním. Nič sa s tým nedá robiť, nikto na to nemá liek,“ píšu Zomri a vysvetľujú, prečo nepíšu o premiérovi.

„Je to človek (Fico – pozn. red.), ktorý je súčasťou verejného života tejto krajiny od jej samého počiatku. Je jednou z najčastejších tém našej tvorby. Je to aj celkom prirodzené, keďže je na čele Slovenska bezkonkurenčne najdlhšie zo všetkých a so svojou populistickou politikou, ktorá momentálne smeruje k uctievaniu ruského diktátora, si kritiku nepochybne zaslúži. Keď sa po Plantážnikovej vláde vrátil ako veľký šéf, vedeli sme, že tu bude dlho. Buď dlho, alebo natrvalo. Na billboardoch sľuboval istoty, a tie aj priniesol. Jednou z týchto istôt je on sám. Istota v tom, že nikam neodíde, je po necelom roku vládnutia ďalej umocnená bezzubou opozíciou. Pre polovicu krajiny bola táto istota nepríjemná alebo vyslovene zlá, pre ďalšiu príjemná a dobrá. Ale pre každého jedného obyvateľa to bola jednoducho istota. Preto asi nikto nemohol tušiť, čo sa môže stať v Handlovej. Že nejaký neúspešný spisovateľ a prepnutý dedko dokáže tak zásadne zraniť neohrozeného muža, akým je Robert Fico, by nikomu z nás nenapadlo ani v tom najhoršom sne. Realita sa zmenila a Slovensko zo dňa na deň túto istotu stratilo. Ten skľučujúci pocit je to čakanie, neistota, nervozita, neschopnosť ďalšieho premysleného kroku, chaos. To je priestor, do ktorého Juraj Cintula dostal celé Slovensko minulú stredu, či sa nám to páči, alebo nie.“ Toto je pravdepodobne aj dôvod, ktorý zabrzdil Zomri a prečo odmietli vyjadrenie všetkým médiám. „Útoky na nás tomu celému, samozrejme, nepomohli, ale samotný blok, o ktorom sme písali, prišiel všetkým v momente atentátu. Tento čin absolútne odsudzujeme a prajeme premiérovi Robertovi Ficovi skoré uzdravenie.“ dodávajú admini Zomri.

Ako bude pristupovať Zomri k Ficovi?

"Z nešťastia sa robia vtipy extrémne ťažko. Dá sa to, ale je to komplikované. Je pravdepodobné, že postava Roberta Fica aj po úplnom zotavení zo stránky zmizne, rovnako ako zmizla postava Antona Hrnka po jeho rodinnej tragédii. Dúfame, že nie natrvalo, ale v súčasnosti si nikto z nás nedokáže predstaviť nič, čo by toto obrovské nešťastie dokázalo prekonať. Celkový návrat do starých koľají bude asi ťažký, ale bude. Obsah Zomri však tvoria udalosti. Keď sa nič nedeje, nie sú vtipy. Keď sú politici nudní a nič nerobia, nie sú vtipy. Keďže kadencia politikov na Slovensku bola doteraz viac než výživná, asi bude čoskoro udalostí na spracovanie viac než dosť. Buďte s nami prosím trpezliví, a ak máte akékoľvek nápady, posielajte ich ako vždy do nášho inboxu. Zomri sme totiž MY všetci."