Prinášame 10 zásad pre zdravé online rodičovstvo

Prinášame 10 zásad pre zdravé online rodičovstvo Ilustr. foto: Orange

Online svet je bežnou súčasťou života nás aj našich detí. Tento svet ich môže nenápadne priviesť k závislosti, šikane, ale môže byť pre nich aj bezpečným miestom, ktoré im otvára nové možnosti, kamarátstva, vedomosti aj inšpirácie. Prinášame 10 základných zásad pre rodičov, ako objavovať online svet bezpečne:

Článok je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

1. Venujem svojmu dieťaťu pozitívnu pozornosť a lásku každý deň. Vzťahy s ľudskou bytosťou im nenahradí žiadna aplikácia.

2. Uvedomujem si, že som pre dieťa vzorom a dieťa moje správanie týkajúce sa technológií napodobňuje.

3. Skôr ako dám svojmu dieťaťu do rúk technológiu (mobil, tablet, počítač…), dohodnem si s ním pravidlá používania, časový limit a možné následky porušenia týchto pravidiel.

4. Dbám na celkový vývin osobnosti dieťaťa, uvedomujem si, že technológie sú súčasťou jeho sveta, no nie jedinou. Starám sa o to, aby malo moje dieťa dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, rozvíjalo vzťahy v kolektíve a využívalo rôznorodé pomôcky v učení a vzdelávaní.

5. Pestujem od detstva správne návyky dieťaťa. Napríklad, že zo spálne a stravovania s rodinou robím nedigitálnu zónu.

6. Uvedomujem si, že som zodpovedný za svoje dieťa a za to, čo sa s ním v online svete deje. Preto mám mať stabilný prehľad, čo a kde dieťa robí. Využiť môžete aj novú službu Online ochrana Deti od Orangeu, ktorá slúži aj na prehľad, koľko času dieťa trávi nielen na mobile, ale aj na konkrétnych aplikáciách či stránkach. Nová služba tak zabezpečuje, že vaše deti budú pri používaní telefónu alebo iného smart zariadenia v bezpečí pred nástrahami online sveta.

7. Primerane veku dieťaťa vysvetlím, že internet je svet, v ktorom potrebuje moje sprevádzanie. Pri dieťati do 10 rokov sedím v jeho blízkosti, keď browsuje na internete.

Odporúčame aj: Koľko hodín denne môže dieťa stráviť pred obrazovkou? Koľko je ešte v poriadku vo veku do 2, 5 či 9 rokov?

8. Dieťa sa so mnou musí poradiť, ak si sťahuje z internetu čokoľvek nové do svojho zariadenia (aplikácia, hra, hudba, atď.) alebo, ak si vytvára nový prístup kdekoľvek na internet. Rodič má vedieť všetky prístupové hesla dieťaťa (aj u teenagera). Existuje viacero aplikácií a rodičovských prístupov, ktoré umožňujú rodičom schvaľovať, či si dieťa danú aplikáciu alebo súbor môže stiahnuť.

9. Zaujímam sa o to, čo je „in“ v digitálnom svete môjho dieťaťa. Vypočujem si, čím žije, čo ho baví, spoločne sa rozprávame o tom, čo mu to dáva, a diskutujem s ním o kvalitnom využití jeho času.

10. Dávam dieťaťu alternatívy pozitívneho využitia internetu, hlavne pri učení, rozvíjaní záujmov a v technologických zručnostiach, ako je ovládanie klávesnice 10-prstovým prstokladom a pod.