Čo prežívajú obete sexuálneho násilia a ako im pomôcť? (PODCAST)

Čo prežívajú obete sexuálneho násilia a ako im pomôcť? (PODCAST) Ilustr. foto: Avon

Sexuálne násilie deti často taja, a to aj pred vlastnými rodičmi. Veľakrát by pritom pomohol vzájomný rozhovor.

Článok je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

Príznakom dnešnej doby je zaneprázdnenosť a nedostatok času. Rozhovory medzi rodičom a dieťaťom sa v mnohých domácnostiach zúžia len na kontrolné otázky – či si dieťa urobilo úlohy, aké dostalo známky. Kým v minulosti žili deti viac v reálnom svete, v komunitách a v skupine rovesníkov, tie dnešné sú odkázané často na spoločnosť smartfónu či tabletu.

Psychológov na linke dôvery IPčko oslovujú obete sexuálneho násilia už roky. Čo tieto deti prežívajú, ako im pomôcť a ako sa správajú predátori v online a offline prostredí? Odpovede nájdete v podcaste psychologickej poradne IPčko, hosťami sú Mariana Kováčová, riaditeľka Centra Slniečko, ktoré pomáha obetiam domáceho a sexuálneho násilia, a Marek Madro, psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IPčko, ktoré prevádzkuje aj s podporou Nadácie Orange a spoločnosti Orange Slovensko Krízovú linku pomoci.