Meta by podľa regulátora mala ponúknuť služby zadarmo bez cielenej reklamy

Meta by podľa regulátora mala ponúknuť služby zadarmo bez cielenej reklamy

Americká spoločnosť Meta a ďalšie veľké internetové platformy by mali používateľom poskytnúť možnosť využívať ich služby zadarmo bez cielenej reklamy. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z dnešného vyjadrenia Európskeho zboru pre ochranu osobných údajov (EDPB).

 Meta vlani v novembri v Európskej únii spustila platené verzie svojich svojich sociálnych sietí Facebook a Instagram neobsahujúce reklamu. Dôvodom bola snaha vyhovieť novým pravidlám Európskej únie, podľa ktorých musia mať používatelia možnosť rozhodnúť sa, či môžu byť ich osobné údaje zhromažďované a využívané na cielené reklamy. Kritikom sa však nepáči, že používatelia sú nútení za ochranu svojho súkromia platiť.

EDPB teraz dospel k záveru, že ponúkať platené služby ako jedinú alternatívu služieb zahŕňajúcich spracovávanie osobných údajov na reklamné účely nie je správnou cestou. "Pri vývoji alternatív by veľké internetové platformy mali zvážiť možnosť poskytnúť jednotlivcom ekvivalentnú alternatívu nezahŕňajúcu platenie poplatku," uviedol regulátor vo svojej dnešnej tlačovej správe.

Koncom februára podalo na spoločnosť Meta kvôli ochrane súkromia sťažnosť osem spotrebiteľských organizácií z Európskej únie, vrátane českého dTestu. Organizácia tvrdí, že firma pri zhromažďovaní užívateľských údajov porušuje pravidlá EÚ o ochrane súkromia. Kritizujú v tejto súvislosti práve systém predplatného na sieťach Facebook a Instagram.

Právnik spoločnosti Meta Tim Lamb minulý mesiac uviedol, že firma v rámci diskusie s regulátormi navrhla, že zníži mesačné predplatné u platených verzií sietí Facebook a Instagram takmer o polovicu - z terajších 9,99 eura.