Meta chce ukončiť prístup k správam na facebooku a instagrame v Kanade

Meta chce ukončiť prístup k správam na facebooku a instagrame v Kanade

Americká spoločnosť Meta vo štvrtok oznámila, že ukončí prístup k správam na facebooku a instagrame pre všetkých užívateľov v Kanade. Urobila tak potom, čo kanadský parlament schválil zákon, ktorý má prinútiť internetových gigantov k plateniu za správy ich vydavateľom, informovala agentúra Reuters.

Zákon známy pod označením Online News Act schválil vo štvrtok kanadský Senát. "Dnes potvrdzujeme, že dostupnosť správ bude na facebooku a instagrame ukončená pre všetkých užívateľov v Kanade, kým Online News Act nadobudne platnosť," uviedla firma v oznámení.

Nový zákon stanovuje pravidlá, ktoré majú platformám ako Facebook a Google prinútiť vyjednať obchodné dohody a platiť vydavateľom za ich obsah. Krok je podobný prelomovému zákonu, ktorý bol schválený v roku 2021 v Austrálii.

Americké technologické firmy uviedli, že návrhy sú pre ich podnikanie neudržateľný. Kanadský premiér Justin Trudeau tento mesiac uviedol, že Meta a Google používajú "zastrašujúce taktiky" v boji proti zákonu.

Firma Google uviedla, že kanadský zákon je prísnejší ako austrálsky alebo európske pravidlá a navrhla jeho úpravy. Hovorca kanadskej vlády podľa Reuters povedal, že zástupcovia vlády a Facebooku a Googlu sa tento týždeň stretli a tešia sa na ďalšie rozhovory.