Predkladáme dva konkrétne návrhy na zníženie vysokých cien benzínu

Robert Fico vlani pred voľbami sľuboval, že zatočí s vysokými cenami za benzín, pretože vtedajšia vláda s tým vraj nič nerobila. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) mu včera pripomenula, aby naplnil svoje predvolebné sľuby a obrovské ceny konečne riešil. Ak by vláda chcela, mohli by sme mať najnižšie ceny v regióne. Naša včerajšia výzva však zostala bez odozvy, a tak sme dnes predložili do podateľne národnej rady dva návrhy zákonov, ktorými sa ceny za benzín znížia takmer o 20 centov na liter.

„Vláda môže zasiahnuť, Robert Fico môže ukázať jeho silu a ceny vyriešiť. Dnes zasadá vláda, preto jej predkladáme dva návrhy, ktoré si môže obsahovo osvojiť alebo sa nimi aspoň inšpirovať,“ povedal predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Do podateľne sme predložili návrhy zákona na zníženie spotrebnej dane z benzínu a nafty a druhý na zníženie DPH z benzínu a nafty. „Nemajú sa už na čo vyhovárať, lebo takto pomôžu všetkým ľuďom a zároveň tak splnia sľub, ktorý im dali pred voľbami,“ dodal.

Situácia na Slovensku nie je podľa poslanca NR SR za SaS Mariána Viskupiča taká, aby sme si mohli dovoliť mať najdrahší benzín v okolí. Veľa Slovákov preto tankuje v zahraničí, dokonca aj v Rakúsku je benzín lacnejší. Prichádzame tak o celý výnos zo spotrebnej dane aj z DPH. „V našom prvom návrhu znižujeme sadzbu spotrebnej dane na najnižšiu možnú hodnotu schválenú Európskou úniou, čo zabezpečí zníženie cien benzínu približne o 20 centov na liter a vieme tak byť najlacnejšou krajinou v rámci V4,“ povedal M. Viskupič. Druhým návrhom je zníženie DPH z benzínu a nafty z 20 na 8 percent, na čo síce treba schvaľovanie úniou, no dočasne to vie urobiť aj vláda schválením zákona. „Ide o dočasné riešenia,“ poznamenal.

Vláda má viacero možností. Buď si podľa M. Viskupiča naše návrhy osvojí ako poslanecké a bude k nim jej vlastné skrátené legislatívne konanie, čo je možné zvládnuť na aktuálnej parlamentnej schôdzi. Môže sa nimi tiež inšpirovať, podať následne vlastné návrhy, prerokovať ich skrátene, čo je tiež možné na prebiehajúcej schôdzi. Vyriešiť to môže aj pozmeňujúcimi návrhmi k otvoreným daňovým zákonom. „Toto je najrozumnejšie riešenie. Teraz je to už v rukách vlády, Fico by s tým bol určite spokojný, pričom ľudia si takúto pomoc zaslúžia. Som presvedčený, že ľudia prestanú tankovať v zahraničí, turisti budú tiež tankovať u nás a je teda možné, že výpadok bude nižší a možno aj žiadny,“ dodal Marián Viskupič.

Znižovanie daní je podľa poslanca NR SR za SaS Richarda Sulíka v DNA SaS, akékoľvek zvyšovanie zásadne odmietame. Zároveň sme aj zodpovední voči rozpočtu. „Máme pre Fica zároveň aj dve rady – nech zruší ministerstvo športu, v prípade ktorého sa náklady vyšplhali na 150 až 200 miliónov eur. Keď ho zruší, hneď bude mať vykrytý výpadok. Rovnako môže nahradiť vlaky zadarmo výraznou zľavou, aj tam sa ušetrí veľa peňazí,“ povedal R. Sulík s tým, že ak bude menšia daň na benzín, peniaze zostanú u ľudí, ktorí ich vytvorili. „Vyzývame Fica, keď sľuboval nižšie ceny pohonných hmôt a 1,53 eura bolo preňho veľa, nech sa páči, nech koná,“ dodal na záver.