ČT k zákazu ČT Sport na Slovensku: Odstránenie by malo prebehnúť okamžite

ČT k zákazu ČT Sport na Slovensku: Odstránenie by malo prebehnúť okamžite Ilustr. foto: ČT Sport

Česká televízia (ČT) v týchto dňoch doručila viacerým slovenským operátorom list s výzvou, aby zo svojej programovej ponuky okamžite vyradili stanicu ČT Sport. „Keďže ide o výzvu na vypnutie stanice priamo od jej vysielateľa, teda Českej televízie, operátori nemajú inú zákonnú možnosť než stanicu bezodkladne odstrániť z programovej ponuky. Výzvu, na základe ktorej majú slovenskí diváci prísť o ďalšiu českú stanicu, dostali takmer všetci slovenskí operátori, od tých najväčších až po tých najmenších operátorov, ktorí majú len niekoľko stoviek či desiatok zákazníkov,“ píše UPC. AKTUALIZÁCIA o stanovisko ČT.

Športovú ČT Sport viacerí veľkí operátori nemajú. Napríklad nie je v ponuke O2, Orange či Skylink.

Operátor Orange športovú ČT Sport v ponuke nemá: „Záleží nám na tom, aby naši zákazníci mali prístup k čo najširšej ponuke TV programov a predovšetkým, aby ich šírenie bolo na našom území legálne. Predmetnú výzvu ČT obdržala aj naša spoločnosť. V nadväznosti na ňu uvádzame, že Orange Slovensko má vo svojej ponuke len tie programy ČT, ktoré je na základe zmluvy s ňou možné legálne šíriť na Slovensku. Konkrétne ide o verejnoprávne programy ČT1, ČT2 a ČT24. Retransmisiu programu ČT Šport nevykonávame,“ reagovala pre Omediach.com Alexandra Piskunová z Orange. „Podľa nám dostupných informácií práva na jeho šírenie na našom území nemá žiadny poskytovateľ TV služieb. Na problematickú situáciu v súvislosti s možným nelegálnym šírením českých TV programov na Slovensku upozorňujeme už dlhodobo,“ dodala Alexandra Piskunová.

„Výzvu sme čerstvo obdržali a oboznamujeme sa s jej obsahom,“ reagoval v stanovisku pre Omediach.com Slovak Telekom.

Spoločnosť UPC vníma túto výzvu a jej načasovanie za aktivitu koordinovanú niektorými slovenskými vysielateľmi, ktorých cieľom je odstrániť konkurenciu v podobe českých staníc pre ich obľúbenosť a značnú sledovanosť slovenskými divákmi.

Aktualizácia o stanovisko hovorkyne Českej televízie Venduly Krejčovej pre Omediach.com (27. 2. 2024):

"Česká televízia odoslala výzvu všetkým slovenským operátorom, ktorí mali v ponuke ČT šport, aby program z ponuky vyradili. ČT neposkytla súhlas žiadnemu slovenskému operátorovi. Vzhľadom na to, že operátori nemajú práva na vysielanie tohto programu, malo by odstránenie prebehnúť okamžite. Obsah na program ČT šport získava Česká televízia výhradne s územným obmedzením pre Českú republiku a jeho vysielanie v zahraničí nie je možné."

Podrobnosti: Markíza a JOJ žiadali vypnutie niektorých českých programov. Prešlo niekoľko mesiacov, ako to dopadlo?

„V ostatnom čase sme svedkami intenzívnych snáh, aby slovenskí diváci prišli o prakticky všetky české stanice. Je však zvláštne, ak sa súčasťou týchto aktivít stáva už aj verejnoprávna Česká televízia. Stanice Českej televízie majú slovenskí operátori vo svojej ponuke už roky a ČT nikdy doteraz nevyvíjala žiadne kroky smerom k ich vypnutiu,“ píše vo vyhlásení UPC a dodáva, že „hrozba úplného zákazu šírenia vysielania aj ďalších staníc Českej televízie je nielenže reálna, ale bude logicky nasledovať. ... Je evidentné, že vďaka záujmom niektorých vysielateľov a osôb na obdivoch stranách rieky Moravy proces degradácie česko-slovenských vzťahov napreduje. Spoločnosť UPC nechce nečinne sledovať, ako úzka skupina osôb sledujúc svoje komerčné ciele a vlastný prospech postupne ničí česko-slovenské vzťahy,“ píše UPC.

K výhradám JOJ a Markízy sa vyjadril už aj Protimonopolný úrad

Po sťažnostiach televízií Markíza a JOJ na vysielanie niektorých programov českých televíznych staníc v ponuke slovenských operátorov sa na problém pozrel aj Protimonopolný úrad SR (PMÚ). Podľa zverejneného rozhodnutia PMÚ nezistil porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Prípadné úplné ukončenie vysielania českých TV staníc v SR nevníma pozitívne.

Odporúčame aj: Protimonopolný úrad si nemyslí, že by mali byť na Slovensku vypínané české stanice

Len nedávno spustili vysielanie nové športové stanice s dosahom z ČR aj na Slovensko Nova Sport 5 a Nova Sport 6, ktoré patria do portfólia vlastníka Markízy a Nova. Vlastnú športovú stanicu má aj JOJ Group.