Prenos z pohrebu Schwarzenberga chystajú všetky české hlavné televízie

Prenos z pohrebu Schwarzenberga chystajú všetky české hlavné televízie Zdroj: Facebook Karel Schwarzenberg

Priamy prenos z pohrebu Karla Schwarzenberga v chráme svätého Víta na Pražskom hrade chystajú v sobotu všetky hlavné české televízie. Prenášať budú zádušnú omšu od 12:00 do zhruba 13:30 a okrem toho ponúknu živé vstupy a rozhovory. Zástupcovia Českej televízie, Novy a Primy to povedali ČTK.

Na spravodajskom kanáli Českej televízie ČT24 bude pohrebu v sobotu venovaná veľká časť vysielania. "Prvé vstupy z Pražského hradu budú už po siedmej hodine ráno. Od 11:00 zhruba do 14:00 bude vysielané špeciálne vysielanie z Pražského hradu, v jeho rámci medzi 12:00 a 13:30 vysielame priamym prenosom zádušnú omšu z katedrály," uviedol hlavný editor ČT24 Josef Rubeš.

Televízia Nova chystá na spravodajskom TN Live špeciálne niekoľkohodinové vysielanie, ktoré začne o 11:00, teda hodinu pred začiatkom pohrebu v katedrále svätého Víta. Divákom ponúkne vysielanie zo špeciálne upraveného štúdia, v ktorom moderátor Lukáš Richtár privíta dvoch hostí. Politológ Lukáš Jelínek priblíži politickú kariéru zosnulého Schwarzenberga a historik Martin C. Putna divákov zoznámi okrem iného s históriou rodu Schwarzenbergovcov.

"Okrem hostí v štúdiu divákom ponúkneme na TN Live aj živé zábery z Hradčanského námestia, kam budú prichádzať významní hostia. Na mieste bude aj reportérka Barbora Večeřová, s ktorou sa bude štúdio pravidelne spájať," dodal riaditeľ spravodajstva TV Nova Kamil Houska.

Prima na kanáli CNN Prima News ponúkne špeciálne vysielanie od 10:00 do 15:00 s názvom Posledná rozlúčka s Karlom Schwarzenbergom. Okrem priameho prenosu z katedrály ponúkne aj niekoľko sekvencií vytvorených s pomocou rozšírenej reality, napríklad rozbor erbov rodu Schwarzenbergovcov. Odvysiela aj množstvo rozhovorov s hosťami. Na Karla Schwarzenberga budú spomínať napríklad Miroslav Kalousek, Tomáš Czernin, Michael Žantovský, Ján Ruml, Dan Bárta, Jiří Pospíšil alebo Michael Kocáb.

Niekdajší kancelár Václava Havla, minister zahraničia, poslanec a senátor, zakladateľ TOP 09 a kandidát na prezidenta pochádzal z orlickej vetvy šľachtického rodu Schwarzenbergovcov. Narodil sa v Prahe, po komunistickom prevrate v roku 1948 odišiel s rodinou do Rakúska. Do vlasti sa vrátil po novembri 1989. Zomrel 12. novembra vo Viedni.