Moderátor ČT v živom vysielaní upratal Erika Kaliňáka (VIDEO)

Moderátor ČT v živom vysielaní upratal Erika Kaliňáka (VIDEO) Reprofoto ČT24

Rozhovor moderátora Českej televízie s Erikom Kaliňákom pre reláciu Newsroom ČT24 určite nedopadol tak, ako si tento „predseda Zboru poradcov predsedu vlády SR“ predstavoval. V rozhovore sa Kaliňák sťažoval na 4 vybrané médiá (Markíza, Aktuality, Sme a Denník N), ktorým úrad vlády neodpovedá na otázky. Označil ich bez dôkazov za tendenčné, manipulatívne a obhajoval Infovojnu a Hlavné správy. Tieto dezinformačné proruské weby Kaliňák  označuje ako „občianske médiá“. Naopak, moderátor Ľuboš Rosí poradcu Fica nachytal na tendenčných, skratkovitých zovšeobecneniach, pri ktorých nevedel jasne zdôvodniť, z akých zdrojov pri kritike médií vychádza. Podľa neho sa zradikalizovali a myslia si to "absolútne všetci":

Moderátor: To ste pánovi Ficovi poradil vy, tak trochu umlčať niektoré médiá, resp. mlčať smerom k ním?

E.K.: Áno, jedna z prvých mojich rád premiérovi bola smerom k našim médiám. Týkalo sa to zahraničných ciest, pretože keď som mal možnosť vidieť ich reportáž zo zahraničných ciest premiéra, tak bola veľmi tendenčná, manipulatívna a ako obvykle, kritická, jednostranná.


M: Pardon, a vy ste mediálny analytik? Alebo ste si dával nejaké čiarky v rámci kvantitatívnej alebo kvalitatívnej analýzy? Alebo to je váš subjektívny názor, to vás napadlo?


E.K: Nemusíte si robiť čiarky, keď je to 4 až 6:0. Bolo to veľmi do oči bijúce.


M: A tých 4 alebo 6:0 hovorí kto? V športe to hovorí rozhodca. U vás ste to vy? Alebo Fico? V demokratickej spoločnosti sú to nejaké nezávislé orgány. My tu máme napríklad súdy alebo mediálne rady. U vás je tým rozhodcom kto? Vy alebo pán Fico?


E.K:: Záleží na tom, na čo sa pýtate. Či ten názor, ktorý som povedal ja, mal smerovať k udeleniu nejakej pokuty? To by musela riešiť nejaká mediálna rada. Na Slovensku by mala platiť nejaká samoregulácia médií. Tá ale zlyhala, pretože médiá na Slovensku sa extrémne zradikalizovali.

M: To hovorí kto, že sa zradikalizovali?

E.K.: To hovoria absolútne všetci, tak občania aj výsledky prieskumov…
M: Počkajte, „všetci“ … my v ČT nemôžme takto zovšeobecňovať, že všetci si myslia… Sú nejaké sociologické prieskumy, tvrdé dáta. Ako vy môžete tvrdiť, že je to zovšeobecnené tvrdenie.

Celý rozhovor si môžte pozrieť tu: