Rada Európy spustila pilotný program pre medzinárodné seriálové koprodukcie

Rada Európy spustila pilotný program pre medzinárodné seriálové koprodukcie

Výnimočná príležitosť pre filmových producentov a producentky seriálov v rámci európskeho audiovizuálneho priestoru. Rada Európy, v spolupráci s filmovým fondom Eurimages, zaviedla trojročný pilotný program na podporu kvalitných seriálov vytvorených v rámci medzinárodných koprodukcií. Cieľom je posilniť nezávislých producentov a rozvíjať nové spolupráce.

Trinásť krajín sa spojilo prostredníctvom svojich ministerstiev a národných agentúr, aby finančne podporili túto príležitosť pre nadnárodnú spoluprácu. "Rada Európy v spolupráci so svojím filmovým fondom Eurimages vytvorila pilotný program pre medzinárodnú koprodukciu seriálov. Ide o trojročnú iniciatívu, ktorej snahou bude rozšírenie tematickej a geografickej rôznorodosti audiovizuálnej tvorby v Európe, a to podporou kvalitných nezávislých koprodukcií. Samostatný fond na podporu seriálov bude fungovať na základe dobrovoľných príspevkov tých členských štátov Eurimages alebo Rady Európy, ktoré sa do programu budú chcieť zapojiť," približuje koordinátorka programu profesorka Zuzana Gindl-Tatárová.

Pilotný program vznikol na základe tzv. budapeštianskej iniciatívy z roku 2021, ktorá zdôrazňovala najmä zachovanie nezávislej produkcie a rozmanitosti v tvorbe európskych dramatických seriálov, ako aj potenciál medzinárodnej spolupráce pri rozprávaní príbehov, ktoré zarezonujú globálne. Ministerstvo kultúry SR rozhodlo prijať túto výzvu a umožniť žiadateľom zo Slovenska, aby sa do projektu zapojili už na jeseň tohto roku.

V pilotnom programe boli zverejnené dve výzvy. Výzva na predkladanie projektov na podporu koprodukčných seriálov je otvorená od 2. do 31. októbra 2023 do 17:00 SEČ; a Výzva na partnerstvo pre medzinárodné koprodukčné trhy, ktoré sa rozhodnú byť hostiteľmi štyroch Cien na vývoj koprodukčných seriálov, je otvorená od 2. do 17. októbra 2023 do 17:00 SEČ.

Do výzvy sa zapojilo Belgicko, Chorvátsko, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Luxembursko, Holandsko, Severné Macedónsko, Portugalsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko.

Viac informácií o výzvach nájdu záujemcovia na webovej stránke AIC SFÚ alebo priamo na webe Rady Európy.