Do Guinnessovej knihy rekordov sa dostala najdlhšie vysielaná kulinárska relácia na svete

Japonský program o varení sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov ako najdlhšie vysielaný kulinársky program na svete. Prvý diel programu, ktorý sa v preklade volá Dnešné varenie, sa odvysielal pred 65 rokmi. Oznámila to japonská verejnoprávna stanica NHK.

Od svojho uvedenia v roku 1957 program priniesol takmer 46.600 receptov, ktoré odrážajú ducha doby, od hospodárskej recesie po emancipáciu žien. Odráža meniacu sa dobu, vrátane znižujúcej sa japonskej populácie a veľkosti rodín. Zatiaľ čo pôvodné recepty boli pre päť osôb, neskôr sa štandardom stala štvorčlenná rodina a teraz prevládajú recepty pre dvoch.

Prvý diel bol venovaný karí na západný spôsob s ustricami. Bol odvysielaný v čase, keď každý štvrtý Japonec trpel podvýživou, upozornila agentúra AFP.

V čase ropnej krízy v 70. rokoch 20. storočia program upravoval a prezentoval lacné recepty pre divákov vo finančných ťažkostiach. V 80. rokoch, keď ženy začali nastupovať do zamestnania, sa program zameral na jedlá, ktoré sa dajú rýchlo pripraviť. V tom čase tiež začal predstavovať jedlá pre mužov.