Nové Pečie celé Slovensko prináša viacero nečakaných noviniek, pozrite sa do zákulisia (VIDEO)

Nové Pečie celé Slovensko prináša viacero nečakaných noviniek, pozrite sa do zákulisia (VIDEO) Foto: RTVS

Už v nedeľu 1. októbra odštartuje na obrazovkách RTVS očakávaná tretia séria divácky obľúbenej šou Pečie celé Slovensko. Počas jedenástich týždňov predstaví svoje cukrárske a pekárske umenie opäť 12 amatérskych pekárok a pekárov, ktorých čaká v súťaži množstvo originálnych výziev. Reláciou budú sprevádzať moderátori Juraj Bača a Milana Zimnýkovala a v porote buú Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová.

Nové súťažné výzvy

12 súťažiacich čaká počas 11 týždňov až 33 pekárskych a cukrárskych výziev. V každej epizóde budú aj tento rok pripravovať 3 recepty v rámci osobnej, technickej a kreatívnej výzvy. V osobnej výzve budú súťažiaci piecť svoj rodinný recept na základe zadania. Pôjde o rovnaký pekársky výrobok, ale každý zo súťažiacich ho pripraví podľa seba. Nasledovať bude technická výzva, v ktorej sa súťažiaci budú musieť popasovať s receptom od porotkýň. V rámci tejto výzvy sa odkryjú cukrárske zručnosti súťažiacich a diváci budú možno prekvapení, aký náročný proces sa skrýva aj za relatívne jednoduchými dezertami. Poslednou výzvou pre súťažiacich bude kreatívna výzva. V tejto výzve sa fantázii medze nekladú́ a súťažiaci budú pripravovať mimoriadne náročné a kreatívne dezerty. Na základe hodnotenia odbornej poroty opustí každý týždeň súťaž jeden z finalistov a do masterfinále sa dostane len najlepšia trojica.

Odporúčame aj: Pečie celé Slovensko 3: Toto sú finalisti a ich príbehy (FOTO)

Miesto natáčania

Zahraničná licencia presne špecifikuje prostredie natáčania a kladie naň vysoké nároky. Do finálneho výberu vstupovalo množstvo faktorov, ktoré rozhodli práve v prospech kaštieľa v Bernolákove, ako napríklad dostupnosť v rámci dochádzania celého štábu, prostredie, ubytovanie a doplnkové služby, a pod. Tretia séria pokračuje v tradícii a celý štáb sa opäť na 6 týždňov presunul do areálu Theresia Chateau v Bernolákove.

Odporúčame aj: Porotkyne v Pečie celé Slovensko: Majú za sebou štúdium u Madoninej cukrárky, život v Emirátoch aj úspešné knihy (FOTO)

Stan bol navrhnutý a vybudovaný špeciálne pre natáčanie šou. Jeho stavba trvala dva týždne a v areáli kaštieľa v Bernolákove stojí dodnes.

Náročné kastingy

Do súťaže sa opäť prihlásilo množstvo súťažiacich a výber finálovej dvanástky dal dvojici porotkýň poriadne zabrať. „Prihlásilo sa okolo 250 ľudí a 120 sme pozvali na osobný pohovor. Bolo to veľmi príjemných takmer 10 dní v Bratislave. Niektorí doniesli fantastické výrobky a bolo príjemné sledovať, že vedia, prečo tam idú a čo chcú dosiahnuť. Bolo veľmi náročné vyskladať finálovú dvanástku,“ priznala Jožka. „Každý rok ma súťažiaci prekvapujú. Slováci sú na jednej strane konzervatívni a na druhej veľmi kreatívni. Mne sa veľmi páčilo, keď priniesli niečo, čo som nepoznala, z ich kultúrneho dedičstva. Niečo z ich kraja, regiónu,“ dodáva Petra.

Takto vyzeral záver minulý rok:

V zákulisí šou je aj víťaz prvej série Miňo Macuľa

Na výrobe relácie pracoval vyše 80-členný štáb, ktorého súčasťou bol aj v tretej sérii prvý slovenský Majster pekár Miňo Macuľa. Ten je pravou rukou odbornej garantky šou Pečie celé Slovensko Natache Pacal, s ktorou dohlidajú na to, aby mali súťažiaci pripravené všetky suroviny na svoje recepty a samozrejme im občas dá aj cenné rady.

Štatistiky zo zákulisia

Súťažiaci minuli počas natáčania tretej série obľúbenej šou viac ako 2 tony surovín. Piekli neuveriteľných 90 hodín a použili vyše 420 rôznych druhov surovín:
• 40 druhov rôznych korenín;
• 45 druhov čerstvého a sušeného ovocia, spolu vyše 150 kg;
• 50 kg zeleniny;
• 3 000 ks vajec;
• 200 kg múky;
• 250 kg cukru;
• 150 l mlieka;
• 120 kg čokolády;
• 95 l smotany;
• 100 l oleja;
• 90 kg masla;
• a množstvo ďalších surovín.