V Londýne začal súd s Kevinom Spaceym

V Londýne začal súd s Kevinom Spaceym Foto z filmu House of Cards

V Londýne dnes dopoludnia čítaním obžaloby zo sexuálneho napadnutia a obťažovania začal súd s americkým hercom Kevinom Spaceym. Držiteľ dvoch Oscarov k budove súdu prišiel v sprievode právnikov okolo ôsmej hodiny (9:00 SELČ), pojednávanie začalo pred poludním SELČ procesnými záležitosťami.

Zhruba po troch hodinách bolo rokovanie prerušené, pokračovať bude v piatok, uviedla stanica Sky News. Herec obvinenia odmieta, proces potrvá zhruba mesiac.

Spacey ráno po príchode krátko pozdravil kývnutím ruky početných prítomných novinárov, ale nehovoril s nimi, uviedla agentúra AFP. Bez komentára odišiel aj po skončení pojednávania. Na súde potvrdil svoju identitu aj informáciu, že býva v londýnskej štvrti Waterloo aj v Spojených štátoch, kde žije aj jeho rodina a pes, píše Sky News.

Podľa prokuratúry sa Spacey v rokoch 2001 až 2013 dopustil 12 sexuálnych trestných činov proti štyrom mužom. Súd s šesťdesiattriročným Spaceym bude trvať zhruba štyri týždne a týka sa obvinení z trestných činov z doby, kedy trvalo žil v Británii. V rokoch 2004 až 2013 bol Spacey umeleckým šéfom londýnskeho divadla Old Vic.

Spaceyho filmová a divadelná kariéra sa prakticky zastavila v roku 2017, keď ho zhruba 20 mužov obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia. Stalo sa tak počas kampane MeToo zameranej proti sexuálnemu obťažovaniu. Herec, ktorý získal Oscara za role vo filmoch Americká krása a Obvyklí podozriví, kvôli škandálu prišiel aj o hlavnú úlohu v seriáli Dom z kariet. Súd v New Yorku vlani zamietol žalobu podanú na Spaceyho aj kvôli údajnému obťažovaniu.