Kaliňák v RTVS nehovoril pravdu. Polícia už pred 5 rokmi dostala z Ríma informácie o mafii a Vadalovi

Kaliňák v RTVS nehovoril pravdu. Polícia už pred 5 rokmi dostala z Ríma informácie o mafii a Vadalovi Reprofoto RTVS


Taliansky úrad boja proti mafii už v roku 2013 informoval slovenskú políciu o tom, že má podnikateľ pôvodom z Talianska Antonin Vadala kontakty s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu.

 

Mária Trošková sa napriek tomu stala poradkyňou premiéra a Vilaim Jasaň tajomníkom bezpečnostnej rady štátu, píše web Aktuality.sk.

Policajný prezident Tibor Gašpar aj minister vnútra Robert Kaliňák zhodne tvrdia, že Taliani so Slovákmi v prípade ´Ndranghety príliš nespolupracovali.
Kaliňák v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 rozprával,že slovenská polícia vo februári 2014 požiadala taliansku stranu o spoluprácu, no odpoveď dostala až v októbri 2015. V odpovedi boli podľa Kaliňáka informácie k mnohým osobám, ale „napríklad k Antoninovi Vadalovi napísali, že žiadne dáta k nemu v registri nemajú“.

Taliani komunikovali a našej polícii poskytli viacero dôležitých informácií o Vadalovi už pred piatimi rokmi. „V roku 2013 dorazili z Ríma na Slovensko podrobné správy o Vadalovom klane. Medzi nimi aj kľúčová informácia, že sa vo svojej rodnej Kalábrii pravidelne stretával s poprednými predstaviteľmi mafie,“ píše web Aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na korešpondenciu medzi slovenským veľvyslanectvom v Ríme a talianskou organizáciou DIA (Direzione Investigativa Antimafia, hlavný úrad boja proti mafii, pozn. red.), ktorú má redakcia Aktuality.sk k dispozícii.

Bez ohľadu na to, že slovenské orgány o prepojení Vadalu s mafiou vedeli, Viliam Jasaň zo Smeru, ktorého s Vadalom spája biznis, dostal bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa a stal sa tajomníkom bezpečnostnej rady štátu, upozorňuje web Aktuality.sk.

"Nechce sa mi prieť s novinármi, dal som jasné stanovisko. Informácie môže mať len Prezídium policaného zboru," povedal dnes v parlamentnom výbore Kaliňák. Kaliňák povedal, že talianska strana neposielala na Slovensko z vlastnej iniciatívy v zmieňovanom prípadu žiadne informácie. Uviedol tiež, že voči podnikateľom, o ktorých písal Kuciak, polícia viedla cez 70 riadenia a naposledy päť prípadov skončilo návrhom na podanie obžaloby kvôli korupcii.Zopakoval, že keď si vyžiadali informáciu, "po troch urgenciách ju z talianskej strany nedostali," povedal Kaliňák. Dodal, že dnes má dopĺňuajúcu informáciu, "kde nám došla žiadosť v roku 2013, kde je napísaný tento konkrétny človek a bol zatknutý v roku 2013 na žiadosť talianských orgánov na Slovensku a poslaný do Talianska...," povedal Kaliňák.

Nezrovnalosti ohľadom vyjadrení ministra vnútra boli aj predtým, keď komentoval prítomnosť Na mieste činu, kde našli zavraždeného novinára a jeho snúbenicu, sa v pondelok ráno, pár hodín po objavení obetí, medzi prvými objavil aj šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, do jeho pôsobnosti vraždy nepatria. Krajmar je nepriamo prepojený cez manželku na oligarchu Norberta Bödöra, o čom v minulosti písal zavraždený novinár.

Kaliňák na margo Krajmera v relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že jeho prítomnosť na mieste činu bola v poriadku, pretože to bol to práve jeho tím, ktorý dal na talianskych podnikateľov, spájaných s mafiou, obvinenie za úplatky. V tom čase však nebolo ešte známe, že Kuciak písal vadalovcoch.