Vyvraciame klamstvá alebo úmyselné zavádzania ministerky Dolinkovej

Vyvraciame klamstvá alebo úmyselné zavádzania ministerky Dolinkovej Foto: Facebook Zuzana Dolinková

Ministerka zdravotníctva ani dnes nevysvetlila, prečo zvýhodnila finančnú skupinu Penta a jej nemocnicu oproti ostatným nemocniciam, ktoré boli úspešné vo výzve za 212 miliónov EUR z Plánu obnovy a odolnosti na výstavbu nových nemocníc.

Modernizácia a výstavba slovenských nemocníc je pre hnutie SLOVENSKO absolútnou prioritou, aj preto sme presadili, že až 212 miliónov EUR z Plánu obnovy a odolnosti malo smerovať do výstavby nových a modernizácie existujúcich lôžok v regionálnych nemocniciach. Ministerstvo zdravotníctva pripravilo výzvu, do ktorej sa mohli prihlásiť nemocnice so svojimi projektami nad 5 miliónov EUR. Podmienkou bolo vybudovanie a modernizácia lôžok, ktoré museli byť hotové do konca júna 2026 tak, aby sa na nich mohli liečiť pacienti (tzv. full fit out).

Nemocnice, ktoré túto podmienku (dokončenie hotových lôžok do 6/2026) nesplnili, boli buď pri vyhodnocovaní výzvy neúspešné, alebo sa do výzvy ani nezapojili.

Skupina Penta však so svojim projektom modernizácie a dobudovania nemocnice v Spišskej Novej Vsi uspela, pretože garantovala, že hotové lôžka dokončí do konca júna 2026. Tento rok Penta zistila, že to nestihne a preto požiadala Zuzanu Dolinkovú o dodatok k zmluve. Ministerka Pente vyhovela a dodatok podpísala.

Ministerka Dolinková vie, že podpisom dodatku, s ktorým nesúhlasili ani jej vlastní právnici a tiež jej stranícky kolega a podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec, diskriminuje ostatné nemocnice, ktoré boli úspešné vo výzve. Zároveň diskriminuje aj tie nemocnice, ktoré sa do výzvy nezapojili, lebo by nesplnili podmienky vybudovania lôžok do júna 2026.

„Podpis ministerky Dolinkovej v súvislosti s nemocnicou Penty v Spišskej Novej Vsi spôsobil, že Penta nemusí svoju nemocnicu dokončiť do júna 2026 a môže odovzdať hotové nové lôžka až v decembri 2028, zatiaľ čo všetky ostatné nemocnice z tejto výzvy svoje projekty musia dokončiť do júna 2026, teda v takom stave, aby sa na nich mohli liečiť pacienti,“ povedal exminister zdravotníctva Marek Krajčí.

Iné nemocnice, v prípade, že nesplnia podmienky výzvy, o dotácie prídu. Nemocnica v Spišskej Novej Vsi je však mimo tohto ohrozenia vďaka podpisu ministerky.

Penta má od ministerstva garantované všetky peniaze, teda takmer 40 miliónov EUR, aj keď nestihne dokončiť nemocnicu včas (teda do júna 2026) a bude platiť iba pokutu za oneskorené dodanie hotových lôžok 500 eur za deň, teda max. 456-tisíc eur.

Penta zároveň nesplnila ďalšiu podmienku, ktorá je uvedená v Pláne obnovy a odolnosti. Všetky úspešné nemocnice museli do konca marca 2024 podpísať zmluvu so zhotoviteľom stavby. To Penta do tohto termínu neurobila.

Zuzana Dolinková sa síce snaží odpútať pozornosť argumentom, že 34 lôžok v nemocnici bude zrekonštruovaných už do júna 2026 a 121 lôžok bude až do decembra 2028. Je to však len slabý pokus. Výzva z Plánu obnovy a odolnosti totiž jasne stanovila podmienku, že všetky lôžka musia byť hotové do konca júna 2026.

Neobstojí ani jej ďalší pokus porovnávať nemocnicu Penty s nemocnicami v Martine a Banskej Bystrici.

"Ministerka obhajuje svoje kroky tým, že aj v Martine a v Banskej Bystrici sa menili projekty. Zabúda však dodať, že projekty nemocníc v Martine a Banskej Bystrici boli vybrané na základe rozhodnutia vlády. Tieto projekty teda nesúťažili vo výzve s inými nemocnicami,” dodal Marek Krajčí.