Minister Tomáš chce podviesť zodpovedných rodičov

Minister Tomáš chce podviesť zodpovedných rodičov Reprofoto TA3

Príjem žien je nižší v priemere o 20 % ako mzda mužov. Ženy, ktoré sa rozhodnú stať matkami majú o tretinu nižší príjem, ako ženy, ktoré deti nemajú. Žena dopláca na Slovensku zníženou mzdou na to, že sa jej narodí dieťa.

V hnutí SLOVENSKO sme navrhli túto diskrimináciu znížiť daňovým bonusom 100 € pre matky s deťmi na poslednej schôdzi parlamentu (28.2:2024), ale žiaľ tento návrh nepodporil ani jeden poslanec Hlasu, Smeru ani SNS.

Hnutie SLOVENSKO nesúhlasí so zrušením rodičovského bonusu v Ústave SR, čo navrhuje minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Zároveň súhlasíme s tým, aby sme ústavným zákonom dorovnali dôchodky žien-matiek s mužmi a so ženami, ktoré nemajú deti.
Matiek dôchodkýň je 700 tisíc a majú o 150 EUR nižší dôchodok ako muži.

„Minister Erik Tomáš je buď babrák, alebo úmyselne zavádza ženy-matky. Na opatrenie, ktoré avizuje totiž potrebuje 1,2 miliardy EUR ročne, ktoré nemá. Prijímame však jeho hodenú rukavicu a ak ostane v Ústave SR rodičovský dôchodok, tak zahlasujeme aj za zakotvenie ústavného práva žien-matiek na rovnaký dôchodok ako majú muži. Tým zrovnoprávnime dôchodky žien-matiek s mužmi,“ povedal líder hnutia SLOVENSKO Igor Matovič.