VšZP minulý rok zaznamenala rekordný počet preventívok u všeobecného lekára aj u urológa Foto: VsZP

Preventívna prehliadka môže nielen zachrániť život, ale je aj prejavom zodpovednosti človeka voči svojim blízkym. Minulý rok zodpovedne k svojmu zdraviu pristúpilo rekordne veľa poistencov VšZP, a to najmä v oblasti absolvovania prehliadok u všeobecného lekára a u urológa. Najväčšia zdravotná poisťovňa túto tému podporila aj počas minuloročnej osvetovej kampane „Preventívka bez výhovoriek“ a v podpore prevencie plánuje pokračovať aj tento rok.

Čoraz viac poistencov VšZP si uvedomuje, že chorobe je lepšie predchádzať, ako ju liečiť. Kým v roku 2017 preventívnu prehliadku u všeobecného lekára absolvovalo viac ako 508-tisíc klientov, minulý rok to bolo 597 235 poistencov VšZP. „Ide o výsledok viac ako dvojročnej intenzívnej práce VšZP v oblasti osvety prevencie. Úsilie prináša ovocie a v tomto trende by som rád pokračoval aj počas tohto roka. Aj projekty ako Pohyb je zdravý,  jeho nadstavba v podobe projektu Maj svoj cukor pod kontrolou či kampane Zdravo a so srdcom pre celú rodinu a Preventívka bez výhovoriek totiž výrazne prospeli k tomu, aby si poistenci našli čas na svoje zdravie,“ zdôraznil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Michal Ďuriš.

Rastúci záujem o preventívnu prehliadku eviduje VšZP aj v prípade urológa. V roku 2017 ho navštívilo viac ako 34-tisíc poistencov VšZP, minulý rok si cestu k nemu našlo už 80 186 klientov. Najviac mužov sa rozhodlo absolvovať prevenciu v marci a tiež v máji a v júni, teda počas vrcholiacej osvetovej VšZP kampane k prevencii. „V tesnom závese zostal november, ktorý je každý rok venovaný práve reprodukčnému zdraviu mužov,“ priblížila Ivana Linetová z oddelenia komunikácie VšZP.
Muži by preventívne prehliadky u urológa nemali v žiadnom prípade zanedbávať. Rakovina prostaty je najčastejším onkologickým ochorením mužov v Európe.

„VšZP ponúka v tomto smere mužom nadštandardnú starostlivosť. Muži nad 50 rokov majú nárok na prehliadku raz za tri roky. Zo zákona majú byť vyšetrení aj muži nad 40 rokov, ak sa v ich blízkej rodine, teda u syna, brata alebo otca, vyskytlo ochorenie na karcinóm prostaty, pretože ide o dedičné ochorenie. VšZP však túto hranicu posunula a dlhodobo uhrádza preventívnu prehliadku u urológa všetkým pacientom nad 40 rokov každé tri roky, aj keď sa ochorenie nevyskytuje u ich najbližších príbuzných,“ pripomína I. Linetová.

Prevetívka bez výhovoriek zabodovala aj medzi odborníkmi

Pozitívny dopad kampane na verejnosť ocenila aj odborná porota prestížnej marketingovej súťaže EFFIE AWARDS SLOVAKIA 2023. Kampaň v rámci efektivity skončila na výnimočnom treťom mieste. „Historicky prvýkrát sme dokázali premeniť viacnásobný shortlist, teda nomináciu, na cenný kov. Je to pre nás veľký úspech, ale tiež záväzok do budúcnosti,“ skonštatovala Katarína Ferenczová, manažérka oddelenia marketingu a nových médií VšZP.

Cieľom kampane Preventívka bez výhovoriek vo VšZP bolo ukázať cez detskú optiku najmä dospelým, ako absurdne občas znejú, keď sa snažia preventívnej prehliadke vyhnúť. Verejnosť preto kampaň oslovuje trochu netradične – prostredníctvom detí, ktoré používajú najčastejšie výhovorky dospelých – svojich rodičov. Cieľom bolo nastaviť dospelej populácii zrkadlo o nezmyselnosti výhovoriek v kontexte toho, aké následky môže mať zanedbanie preventívnych prehliadok. Kampaň poukázala aj na dôležitosť a nevyhnutnosť vlastnej iniciatívy pri starostlivosti o svoje zdravie. Koncept tejto reklamy vznikol v dielni kreatívnej agentúry MullenLowe GGK.