Ficov a Pellegriniho sociálny štát - sebe hojno, ľuďom... nič

Ficov a Pellegriniho sociálny štát - sebe hojno, ľuďom... nič Ilustr. foto: Facebook Peter Pellegrini

Hnutie SLOVENSKO považuje enormné navýšenie príjmov členov vlády za výsmech ľuďom a ďalší antisociálny krok vlády Roberta Fica.

Peter Pellegrini dal súhlas na zvýšenie platov premiéra a ministrov. Namiesto plnenia predvolebných sľubov si vláda zvyšuje svoje vlastné príjmy. Pol miliónu štátnych zamestnancov vrátane učiteľov nezvýši vláda v roku 2024 platy, premiér si však navýšil príjem o 96 %, teda o takmer 5000 EUR v čistom.

„Pokoj si budú užívať mafiáni, ale bežní ľudia budú cítiť len pocit krivdy. Robert Fico napľul ľuďom do tváre. Odkázal im, že nie sú peniaze na zvyšovanie ich platov, ale sám sebe zvýšil plat o 96 %,“ povedal líder hnutia SLOVENSKO Igor Matovič.

Minister bude po novom dostávať 7261 EUR v čistom, podpredseda vlády 8106 EUR a premiér 9572 EUR. „Za čo si zvyšujú platy? Za rozvrátenú spravodlivosť, za znižovanie trestných sadzieb pre zločincov, za zvýšenie 900 poplatkov ľuďom, za to, že berú ľuďom úspory z druhého piliera, za to, že vyhodia stovky miliónov za zbytočné ministerstvo, za to, že predstavili zbabraný rozpočet a hrozia nám sankcie z EÚ si zaslúžia vyššie platy? Zatiaľ si nadeľujú amnestie, zvyšujú platy a upratujú svojich nominantov na rôzne posty. Nič dobré ešte nespravili,“ povedal člen finančného výboru Július Jakab.

Vládna koalícia šetrí na ľuďoch – úradníkoch, učiteľoch... ale na sebe šetriť odmieta. Vláda obišla ústavný zákon o platoch a navýšila si tzv. paušálne náhrady. Ministri majú limuzíny, šoférov a pri výjazdoch žiadne iné výdavky nemajú. „Nastupujúci učiteľ musí pracovať 10 mesiacov na to, aby si zarobil toľko, ako za jediný mesiac zarobí napríklad neschopná ministerka Šimkovičová,“ povedala predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Vláda si navýšila platy jediným rozhodnutím. Ľudia, bežní zamestnanci si nedokážu takto navýšiť vlastné platy. „Ľudia, vyzvite odborárov, ktorí vás zastupujú a príďte si od Roberta Fica vypýtať vyššie platy. Vláda vás arogantným zvýšením vlastných platov k tomu vyzýva,“ povedal predseda poslaneckého klubu hnutia SLOVENSKO Michal Šipoš.

„To, že nadelili sami sebe hojno a učiteľom nič, je jasným dôkazom toho, že sociálni demokrati karpatského typu, teda mafiáni nepotrebujú vzdelaných voličov, ale takých, ktorých oklamú aj nabudúce,“ uzavrel Igor Matovič.