Podali sme návrh na odvolanie Martiny Šimkovičovej

Podali sme návrh na odvolanie Martiny Šimkovičovej Foto: Facebook Martina Šimkovičová

Z ministerstva kultúry sa pod vedením Martiny Šimkovičovej stalo ministerstvo nekultúry, polarizácie a nenávisti. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto dnes podala spolu s poslancami z Progresívneho Slovenska do podateľne národnej rady návrh na jej odvolanie z funkcie.

„Nemôžeme ignorovať podpisy viac ako 180 000 ľudí, ktorí majú ku kultúre čo povedať, vyjadrujú sa k nekompetentnosti ministerky a aj k tomu, ako nenávistne tento rezort vedie,“ povedala poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková. Dodala, že je nevyhnutné, aby sa táto téma dostala aj na pôdu parlamentu.

Zotrvanie ministerky kultúry na poste je podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka výsmechom do tváre kultúrnej obci a zároveň ohrozením demokratického a odborného fungovania kultúrnych inštitúcií.

Vymenoval tri dôvody, pre ktoré nemôže Martina Šimkovičová viac zastávať post ministerky. „Je to snaha o politické ovládnutie nezávislých inštitúcií, ako sú RTVS, Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond či Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ale aj samoregulačných úradov. Rovnako je to neprijateľná zahraničná kultúrna politika a obnovenie vzťahov a spolupráce s predstaviteľmi zločineckých režimov,“ povedal R. Parák s tým, že to je v zásadnom rozpore s politickou orientáciou demokratických krajín, akou je aj Slovensko. Tretím dôvodom sú diskriminačné a homofóbne vyjadrenia, ktoré rozdeľujú spoločnosť a opäť vytvárajú priestor na popierane základných práv všetkých občanov. „Toto všetko sa deje bez akejkoľvek komunikácie s odbornou verejnosťou a nulovou diskusiou a obhajobou jej zámerov v nezávislých médiách, ktoré tvrdo ignoruje,“ dodal René Parák.