100 dní hrôzovlády Roberta Fica – boli a sú schopní všetkého

100 dní hrôzovlády Roberta Fica – boli a sú schopní všetkého Foto: ÚV SR

Hnutie SLOVENSKO hodnotí 100 dní štvrtej Ficovej vlády ako čierne dni pre spravodlivosť a ako 100 dní medzinárodnej hanby pre Slovensko.

Lacnejšie potraviny, lacnejšie energie či 13. dôchodok 640 € ešte pred Vianocami boli kľúčové predvolebné sľuby Petra Pellegriniho. Ani jeden nesplnil. „Vláda organizovaného zločinu plní jediný sľub, ktorý dala oligarchom, zlodejom, a mafii. Bojuje za svoju a ich beztrestnosť. Sú to sluhovia mafie,“ povedal predseda hnutia SLOVENSKO Igor Matovič. „Sľub o vyššej politickej kultúre a to, že odborné veci nepôjdu cez skrátené legislatívne konania nesplnili. Sme svedkami toho, ako Pellegrini obchádza diskusiu s odbornou verejnosťou a čerešničkou na torte je, že v skrátenom legislatívnom konaní nadeľujú beztrestnosť sami sebe,“ dodal Matovič.

„My sme rozpočet odovzdali v dobrej kondícii, ale za 100 dní tejto vlády sme sa dočkali 100 dní hanby pred obyvateľmi Slovenska, pred Európskou komisiou, pred trhom a bankami, ktoré požičiavajú našej krajine,“ povedal člen finančného výboru za hnutie SLOVENSKO a poslanec NR SR Július Jakab. „Rozpočet Slovenskej republiky bol vyhodnotený ako najhorší rozpočet v rámci EÚ. Prepadli sme sa na absolútne dno. To je vizitka vlády za jej 100 dní,“ doplnil Jakab.

Dôveryhodnosť v políciu, keď OĽANO preberalo vládu, bola na úrovni 38 %. Keď sme rezort odovzdávali bola dôveryhodnosť 66,4 %. Rezort vnútra sme stabilizovali personálne aj v rámci techniky a ďalších oblastí, fungovala NAKA. Po 100 dňoch tejto vlády je všetko inak. „Celé úsilie ministra je zamerané na pomstu policajtom, čestným vyšetrovateľom a zbavenie sa ľudí, ktorí si dovolili vyšetrovať kauzy Smeru a Hlasu,“ povedal exminister vnútra Roman Mikulec. „Minister vnútra v oblasti personálnych čistiek a zadržiavania mzdy vyšetrovateľom porušuje zákony, čo potvrdili aj súdy a je to obrovská hanba pre ministra Matúša Šutaja Eštoka,“ dodal Mikulec.

Čo sa týka zahraničia, iba Slovensko a Maďarsko sa nepridalo k ostatným krajinám v rezolúcii odmietajúcej obchodovanie so Severnou Kóreou v oblasti balistických rakiet a iných zbraní. „Konanie ministra zahraničných vecí Blanára je cynické voči všetkým obetiam a podlé, pretože poškodilo zahranično-politické záujmy našej vlasti a ťahá Slovensko do izolácie smerom k autoritárskemu režimu diktátora,“ povedal poslanec NR SR Ľubomír Galko.

Európska prokuratúra varovala Slovensko pred schvaľovaním zákonov v oblasti spravodlivosti a právneho štátu. To sa ešte nikdy v histórii Slovenska nestalo. „Frontálny útok vlády na právny štát a spravodlivosť bude mať priamy dosah na občanov SR, pretože vláda nás ženie do katastrofy zhoršenia životnej úrovne obyvateľov a nevymožiteľnosti práva pre čestných ľudí,“ povedal gestor hnutia SLOVENSKO pre spravodlivosť a právny štát Milan Vetrák. „Vláda za 100 dní nespravila v oblasti spravodlivosti nič pozitívne. Naopak, zaujíma sa len o trestnú politiku štátu v zmysle amnestií pre zločincov. Na úkor slušných ľudí sa na Slovensku budú mať lepšie zločinci,“ doplnil Vetrák.

Najneschopnejším ministrom je podľa Veroniky Remišovej Richard Raši. „Zrušil výzvu pre školy, z ktorej si školy mohli obnovovať telocvične a teraz ju plánuje prerobiť tak, aby mal pod kontrolou toky peňazí a nasmeroval ich smerom k primátorom a starostom vládnej koalície v zmysle toho, ako to deklaroval Fico,“ povedala poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

Igor Matovič pripomenul vláde aj zrušenie čakacích dôb pre pacientov a vymožiteľnosť zdravotnej starostlivosti, čím ministerka zdravotníctva Dolinková vyhovela Pente, ktorá takto zarobí o niekoľko desiatok miliónov viac. „Ministerka Dolinková je nájomná slúžka Jaroslava Haščáka a svedčia o tom jej kroky na ministerstve,“ povedal Igor Matovič.

„Mohli by sme takto pokračovať a hovoriť o pytliakoch na ministerstve životného prostredia a ďalších veciach, čo už napáchala vláda Roberta Fica, ale to by tlačovka trvala aj niekoľko dní,“ uzavrel tlačovú besedu Igor Matovič.