Šimkovičová nemôže zostať ministerkou, je nekompetentná a robí medzinárodnú hanbu

Šimkovičová nemôže zostať ministerkou, je nekompetentná a robí medzinárodnú hanbu Foto: MK SR

Zotrvanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej na poste je výsmechom do tváre kultúrnej obci a zároveň ohrozením demokratického a odborného fungovania kultúrnych inštitúcií. Šéfka rezortu kultúry tak ďalej nemôže zostať na svojom poste, strana Sloboda a Solidarita (SaS) začína so zbieraním podpisov na jej odvolávanie v parlamente.

Za jej odstúpenie vznikla aj petícia, pod ktorú sa za pár dní podpísalo takmer 180-tisíc ľudí. Podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka existujú tri dôvody, ktoré presvedčili desaťtisíce ľudí. „Je to snaha o politické ovládnutie nezávislých inštitúcií, ako sú RTVS, Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond či Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ale aj samoregulačných úradov. Rovnako je to neprijateľná zahraničná kultúrna politika a obnovenie vzťahov a spolupráce s predstaviteľmi zločineckých režimov,“ povedal R. Parák s tým, že to je v zásadnom rozpore s politickou orientáciou demokratických krajín, akou je aj Slovensko. Tretím dôvodom sú diskriminačné a homofóbne vyjadrenia, ktoré rozdeľujú spoločnosť a opäť vytvárajú priestor na popierane základných práv všetkých občanov. „Toto všetko sa deje bez akejkoľvek komunikácie s odbornou verejnosťou a nulovou diskusiou a obhajobou jej zámerov v nezávislých médiách, ktoré tvrdo ignoruje,“ dodal René Parák.

Popritom, ako umiera spravodlivosť, umiera podľa poslankyne NR SR za SaS Márie Kolíkovej aj kultúra. „Ľudia, ktorí poukazujú na alarmujúcu situáciu v kultúre, nás nenechávajú ľahostajnými. Preto budeme podávať návrh na odvolanie. Umenie je základom demokratickej spoločnosti, pretože práve vďaka študentom a umelcom sme dnes tam, kde sme, vďaka nim žijeme v demokratickej spoločnosti,“ povedala M. Kolíková a dodala, že je kľúčové, aby sa umelci cítili byť slobodní, pričom priestor, ktorý vytvára Martina Šimkovičová, je pre kultúru zdrvujúci.

Ako na ňu nadviazala poslankyňa NR SR za SaS Janka Bittó Cigániková, ministerka kultúry nie je mentálne schopná uvedomiť si, ako absurdne sa správa. Každý jeden deň podľa nej dokazuje, že nie je hodná svojho mandátu. „Nikto nespochybňuje jej kompetencie, ale tie vie vykonávať aj tak, že nebude robiť terč z určitej skupine ľudí. Nikto nekritizuje rekonštrukcie a obnovu pamiatok, ale aj to sa dá robiť tak, že nebude pri tom šíriť nenávisť. Zobrala si pritom za rukojemníkov ľudí, ktorí za to nemôžu,“ uviedla Bittó Cigániková. Šimkovičová je podľa jej slov nekompetentná a robí medzinárodnú hanbu, pričom pod petíciu za jej odstúpenie je podpísaných takmer 180-tisíc ľudí, čo je viac, ako dostala celá SNS vo voľbách. „Je hanbou nielen doma, ale aj v zahraničí a zároveň je hrozbou pre naše deti,“ dodala poslankyňa na záver.