Minister vnútra podal trestné oznámenie

Minister vnútra podal trestné oznámenie Ilustr. foto: Facebook Eštok

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s poskytnutou ochranou oznamovateľov Čurillovcom.

Minister vnútra sa domnieva, že okolnosti, za ktorých bola vybraným osobám poskytnutá ochrana zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry SR sú predpokladom, že uvedeným konaním mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu:

"Na Generálnu prokuratúru som podal trestné oznámenie na skupinu osôb pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, v súvislosti s okolnosťami ohľadom podaných žiadostí o poskytnutie ochrany pre vybrané osoby. Ochrana, ktorá bola týmto osobám poskytnutá, je podľa mňa nezákonná a došlo v tomto prípade k spáchaniu trestného činu. Podmienky, za akých sa čurillovci dostali k ochrane zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry SR, by mali byť prešetrené. Rozumiem, že agenda Úradu na ochranu oznamovateľov je nová, no aj tu treba striktne dodržiavať zákon. Zákon musí platiť pre všetkých rovnako a je dôležité, aby každý štátny orgán dodržiaval pravidlá fungovania právneho štátu a aj udeľovanie ochrany zo strany ÚŠP či Úradu na ochranu oznamovateľov malo svoje opodstatnenie," napísal minister.