SASKA: Maďarsko sa snaží ovplyvňovať voľby na Slovensku, treba si predvolať veľvyslanca

Režim maďarského premiéra Viktora Orbána prekračuje všetky medze, pričom snaha ovplyvniť voľby na Slovensku je viac ako zjavná. Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) považuje za absolútne neprijateľné, aby sa maďarský minister zahraničných vecí otvorene zastával obvineného Tibora Gašpara.

„Minister Péter Szijjártó sa vyjadril, že po celom svete prebieha hon na politikov, ktorí sú v opozícii voči medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a statočne zastupujú národné záujmy. Je to za čiarou, odsudzujeme to a žiadame ministra zahraničných vecí, aby si predvolal maďarského veľvyslanca, ktorý musí vysvetliť a zdôvodniť toto konanie,“ uviedol tímlíder SASKY pre zahraničné veci Juraj Droba s tým, že sa nechceme vrátiť do éry potláčania ľudských práv a verejného chválenia sa o tom, kto je priateľom s Vladimírom Putinom. „Nechceme na Slovensku režim, ktorý je nastolený v Maďarsku,“ dodal.

Maďarská vláda prekračuje podľa tímlídra SASKY pre bezpečnosť Juraja Krúpu červené línie. „Maďarský režim je najskorumpovanejší režim v Európskej únii. Niet teda divu, že si hľadá cestičky k tým, ktorí u nás pestovali a rozvíjali korupčný systém ako taký. Viktor Orbán je v Európskej únii izolovaný, preto si chce nájsť nejakých partnerov,“ povedal J. Krúpa.

To, že záujmy Maďarska na Slovensku nie sú vôbec čestné, dokazuje aj rozširovanie portfólia nehnuteľností firmy, ktorá má väzby na maďarskú vládu. Ide najmä o slovenské pamiatky. „Ide o firmu z Dunajskej Stredy s názvom Manevi SK, pričom Investigatívne centrum Jána Kuciaka ešte v roku 2021 upozorňovalo, že táto firma má tesné väzby na vládu Viktora Orbána. Medzi konečných užívateľov výhod tejto slovenskej firmy patria niekoľkí vysokopostavení predstavitelia maďarského ministerstva zahraničných vecí a obchodu. Za necelé dva roky má v zbierke 14 slovenských nehnuteľností v hodnote približne 12 miliónov eur,“ vysvetlil Juraj Krúpa. Zároveň vyzval Orbána a jeho režim, aby sa prestal miešať do slovenských záležitostí, najmä pred voľbami. „Nie je tu na to priestor, tak nech sa stará o seba a o vlastné problémy,“ doplnil Juraj Krúpa.

Slovensko potrebuje mať dobré vzťahy s naším južným susedom, pričom je to podľa Ábela Ravasza v záujme nielen našej krajiny, ale aj maďarskej menšiny žijúcej na našom území. „Viktor Orbán spolu s jeho vládou však robia všetko pre to, aby to tak nebolo. Opätovne zasahujú do volebnej kampane. Štandardne to robili ako podporu pre stranu SMK, súčasnú Alianciu, teraz podporili Smer, čo hovorí o tom, že vec naberá iný rozmer. Orbán sa cíti ako líder križiackej výpravy proti liberalizmu v Európe alebo dokonca na svete,“ povedal Á. Ravasz s tým, že práve liberálne hodnoty zabezpečujú pokojný život pre každého z nás v tejto krajine. „Presne toto je dôvod, prečo je práve liberálna SASKA strana, ktorá vie garantovať nielen istotu ekonomického rastu, ale aj dodržanie a rozšírenie menšinových práv,“ doplnil s tým, že intervencie Maďarska burcujú napätie počas už aj tak napätej predvolebnej situácie.