VšZP rozšírila službu Online tlmočník do všetkých pobočiek

VšZP rozšírila službu Online tlmočník do všetkých pobočiek

Najväčšej zdravotnej poisťovni záleží na poskytovaní kvalitného servisu pre všetkých jej poistencov. Svoje záležitosti preto vybavia rýchlejšie a jednoduchšie aj klienti so sluchovým znevýhodnením. Po úspešnom minuloročnom zavedení projektu na niektorých miestach sa tak služba Online tlmočník dostáva do všetkých pobočiek VšZP po celom Slovensku.

Bezplatná služba Online tlmočník ponúka preklad hovoreného slova do posunkového jazyka, ktorú preferujú nepočujúci. Klienti s poruchou sluchu si zase môžu v novej službe zvoliť doslovný prepis hovorenej reči, ktorý je úplný, nejde len o skrátenú informáciu. Oba typy prekladov sa pritom dejú v reálnom čase a tlmočník, či prepisovateľ je pre klienta k dispozícii počas celej návštevy v pobočke VšZP.

S tlmočníkom a prepisovateľom sa klient spojí jednoducho, online, buď prostredníctvom tabletu, alebo môže využiť QR kódy na plagátoch, ktoré na službu v pobočke upozorňujú. Kódy ich nasmerujú na aplikáciu, prostredníctvom ktorej sa spoja s prekladateľom. Ten preloží rozhovor medzi klientom a klientskym pracovníkom v posunkovej reči alebo v titulkoch. Tlmočníci sú k dispozícii každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 hodiny.

Odbornú pomoc pre klientov so sluchovým znevýhodnením online zabezpečujú pracovníci z občianskeho združenia Centrum bezbariérovej komunikácie a česká spoločnosť Transkript online.