Cigániková: Nechceme platiť farmaceutickým firmám zbytočné milióny eur

27.05.2020 19:26 | Tlačové správy |

Na pôde Výboru NR SR pre zdravotníctvo, ktorý vedie poslankyňa NR SR za SaS Janka Cigániková, sa dnes uskutočnilo historické prvé stretnutie o revízii úhrad liekov s pacientskymi organizáciami.

„Mojím cieľom je, aby sme neplatili farmaceutickým firmám zbytočné milióny eur z peňazí nás všetkých, ale zároveň, aby pacientom nevznikali doplatky. Zdravotné poisťovne majú vďaka revízii úhrad liekov platiť za lieky farmafirmám len toľko, koľko stojí najlacnejší liek na trhu pre danú diagnózu. Práve vstup nových generických liekov na trh tlačí ceny nižšie. Revízia sa však v minulosti nerobila buď vôbec alebo len veľmi mierna, takže farmafirmy zarábali na verejnom zdravotnom poistení desiatky miliónov eur navyše,“ uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Cigániková.

Podľa J. Cigánikovej sa však pacienti nemusia obávať, že by nemali rovnako kvalitnú liečbu. „Nejde o šetrenie na úkor pacientov, ale v ich prospech. Z toho dôvodu vítam, že boli dnes na výbore zástupcovia pacientov, ministerstva zdravotníctva a všetkých poisťovní. Konečne tak príde k finančnej úspore, ktorá bude prediskutovaná aj so samotnými pacientami,“ tvrdí predsedníčka výboru.

K podpisu revízie by malo prísť najneskôr 15. júla, platná potom bude od októbra. Aktualizovať by sa mala štvrťročne. „Kvartálna úspora pri najmiernejšej variante revízie úhrad liekov sa momentálne začína na 4 miliónoch eur, ktoré môžu slúžiť na nákup ďalšej dôležitej liečby pre pacientov. Bohužiaľ, desiatky až stovky miliónov sú zo zdravotného rozpočtu nenávratne preč za roky a mesiace, kedy sa revízia úhrad nerobila poriadne,” uzavrela Janka Cigániková, ktorá v minulosti podávala aj trestné oznámenie pre nezrealizovanú revíziu úhrad, a teda plytvanie verejnými zdrojmi.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

Bývalý redaktor Trendu sa vyjadruje za ministerstvo školstva

Tomáš Nejedlý, ktorý patril medzi skupinu redaktorov, s ktorými vydavateľstvo News and Media Holding počas pandémie koronavírusu ukončilo spoluprácu, už pracuje na ministerstve školstva.