Slovensku hrozí súd na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu. Vláda nedokáže vzdelávať rómske deti

15.11.2019 14:12 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Za neschopnosť vlády vzdelávať rómske deti Slovensku reálne hrozísúdny spor na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu. Vláda nemá na nápravu problému už ani mesiac. Čo nedokázala za 4 roky, za pár týždňov už nedobehne, upozorňuje hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

OĽANO už v roku 2015 upozornilo na kauzu Rokycany, kde neoprávnene zaraďovali rómske deti do špeciálnych škôl kvôli biznisu. Európska komisia začala v tom istom roku konanie proti Slovensku. „Urobila tak najmä kvôli tomu, že vláda nevie pracovať s rómskymi deťmi, v špeciálnych školách z nich vychováva ľudí bez kvalifikácie, presnejšie profesionálnych poberateľov sociálnych dávok,“ uviedol prvý rómsky europoslanec za Slovensko Peter Pollák, ktorý v roku 2015 tento biznis na rómskych deťoch odhalil.

Na podnet hnutia OĽANO štátna školská inšpekcia potvrdila, že v tejto kauze nastali pochybenia v diagnostikovaní rómskych žiakov, pričom na jedno dieťa boli aj dva rozdielne posudky – jeden hovoril, že do špeciálnej školy patrí, druhý že nie, a tak do špeciálnej školy dieťa išlo. „Pri preverovaní sa zistilo, že z kontrolovaných žiakov bol každý štvrtý žiak neoprávnene zaradený do špeciálnej školy,“ upozornil Pollák s tým, že inšpekcia zistila aj personálne prepojenia medzi diagnostickými centrami a špeciálnymi školami.

Taktiež sa zistilo, že diagnostické centrá vykonávajú svoju činnosť pochybne, často používajú nesprávne testy, textové znenie posudkov je rovnaké, len ho kopírujú pre viaceré deti. „Napriek týmto zisteniam neurobila vláda takmer nič v oblasti vzdelávania rómskych detí. Jediné, čím sa chváli je zákon o povinnej predškolskej výchove od piatich rokov, ktorého účinnosť hodila na budúcu vládu,“ povedal Pollák. Deti podľa tohto zákona majú chodiť do škôlky povinne jeden rok až od roku 2021.

Európska komisia po opakovaných upozorneniach dospela k názoru, že tieto opatrenia, vrátane zákona o povinnej škôlke od piatich rokov, sú nepostačujúce, a stav v oblasti neoprávneného zaraďovania detí do špeciálnych škôl naďalej pretrváva.

Približne pred mesiacom prešla Európska komisia do druhej fázy a dala Slovensku čas do 11. decembra, kedy má vláda pripraviť plán a prijať potrebné opatrenia. „Ak nedobehneme to, čo sme stratili, nevyužijeme potenciál rómskych detí tak, aby sa z nich stali ľudia, ktorí budú mať kvalifikáciu, a nebudú len závislí na sociálnom systéme, tak Slovensku reálne hrozí za neschopnosť vlády vzdelávať rómske detisúdny spor na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu,“ upozornil Peter Pollák.„Táto vláda mala 4 roky na to, aby niečo urobila, neurobila však nič a za pár týždňov ani neurobí,“ pokračoval Pollák s tým, že ak nová vláda po voľbách nenapraví to, čo súčasná vláda zanedbala, je možné, že Slovensko bude európskym súdom sankcionované.

Podľa predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča nechala súčasná vláda, napriek obrovským príležitostiam, rómske deti v osadách naďalej napospas osudu. „Náš prvý rómsky europoslanec Peter Pollák ešte počas pôsobenia vo funkcii splnomocnenca pre rómske komunity vyrokoval 380 miliónov eur pre Slovensko z Európskej únie na riešenie rómskej problematiky. Čo urobila táto vláda, ktorá údajne stavala hrádzu proti extrémizmu? Z 380 miliónov už polovicu rozkradla a vyhodila na konferencie, chlebíčky. Reálny problém však neriešila,“ uviedol Matovič a pokračoval. „Deti v osadách sú naďalej ponechané osudu, naďalej nemajú škôlky, naďalej sa z nich vychovávajú profesionálni poberatelia sociálnych dávok. Táto vláda im nedala do vienka nádej na lepšiu budúcnosť, a to len preto, lebo Most-Híd, Smer a SNS chcú tieto peniaze na výstavbu škôlok len rozkradnúť.“

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger zdôraznil, že aj podľa hodnotení odborníkov má OĽANO pripravený najlepší program v oblasti riešenia rómskej problematiky. „Peter Pollák zadovážil enormné peniaze pre Slovensko, ktoré mali zabezpečiť to, aby sa rómska problematika na Slovensku vyriešila. Vláda to však evidentne nezvládla a tieto peniaze hanebne nevyužila na to, na čo mala,“ vyjadril sa Heger a dodal: „OĽANO bude naďalej prinášať riešenia. Máme ľudí, ktorí tejto problematike rozumejú. Najlepším príkladom za všetky je práve Peter Pollák, za ktorého hovoria jeho skutky a výsledky.“

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.