Tunel v tuneli Višňové: NDS kryje ďalšiu zlodejinu a úmyselne zavádza

15.11.2019 12:42 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Takto sa kradne na Višňovom! Národná diaľničná spoločnosť zaplatila za 6 kusov kovových mreží 235 tisíc eur. Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) podalo podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, a tiež trestné oznámenie pre podozrenie z nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom.

Ako uviedol tieňový minister dopravy za hnutie OĽANO Ján Marosz, NDS si po odchode zhotoviteľa stavby tunela Višňové Salini Impregilo-Dúha objednala na zabezpečenie tunela osadenie kovových mreží. „Zákon o verejnom obstarávaní však NDS obišla tak, že zákazku rozdelila na dve časti. Len za projekt zaplatila 25 tisíc eur. Podľa prvej objednávky zaplatila za 6 kusov mreží 141 tisíc eur, a následne vystavili ešte druhú objednávku na ďalších 69 tisíc eur,“ uviedol J. Marosz s tým, že každý normálny človek by za takéto mreže spolu s osadením nikdy nedal 235 tisíc eur.

NDS síce tvrdí, že okrem mreží si doobjednali rôzne poklopy, čerpadlá, elektrocentrály a podobne. „Páni z NDS si zrejme myslia, že sme všetci na hlavu. Podľa našich informácií priamo zo stavby sa v tuneli nič nemontovalo. Zároveň, takéto niečo sa ani nemôže montovať bez projektu v projekte, ktorý si NDS nechala vypracovať nebolo žiadne montovanie iných vecí ako sú mreže,“ vysvetlil Marosz.

OĽANO oslovilo viaceré firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou obdobných zámočníckych výrobkov a brán. Na základe projektovej dokumentácie urobili kvalifikovaný odhad výroby a osadenia kovových zábran v počte 6 ks (4 väčšie a 2 menšie) na sumu asi 23-tisíc EUR. „Cena železa je 90 centov za kilo, plus robota je asi 1,50 eura za kilo, ak pripočítame náter bez zinkovania, vyjde nám suma za všetky mreže 23-tisíc EUR. Čo urobí Most-Híd na čele s Bugárom a jeho ministrom Érsekom? Vynásobí túto sumu 10 krát a toľko zaplatí. Toto oni robili v tom tuneli pri všetkom,“ vypočítal líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Zároveň však upozornil, že toto zďaleka nie je vrchol ľadovca. Zarážajúce podľa neho je, že vláda zaplatila za mreže dvakrát! „Zaplatili za mreže 10-násobok skutočnej hodnoty, ale predtým zaplatili Remetovi, respektíve pôvodnému zhotoviteľovi 25 miliónov eur, aby zabezpečil tunel. Čo prvé je zabezpečenie tunela? Jasné, že osadiť mreže, aby doňho nikto nevošiel. Čiže raz to bolo zaplatené človeku, ktorý nezvládol výstavbu tunela, zo stavby odišiel a potom za niečo, čo už raz zaplatené bolo, objednajú to znova a miesto 23-tisíc, zaplatia 10 násobok ceny, teda 235-tisíc. Toto je učebnicový podvod! Takto bude Smer, SNS aj Most-Híd kradnúť až do volieb,“ zdôraznil Matovič.

OĽANO tiež upozornilo, že firma Repase, ktorá dostala predmetnú zákazku, má podľa dostupných informácií dlhy a nedoplatky voči štátu. Zákon o verejnom obstarávaní však zakazuje zadávať zákazky takýmto firmám. Zároveň hnutie upozornilo na zvláštne personálne pozadie firmy, v ktorej pôsobí syn bývalého sudcu Najvyššieho súdu, ktorý je povolaním advokát.

Aj podľa tieňového ministra financií za hnutie OĽANO Eduarda Hegera ide o učebnicový podvod. „Národná diaľničná spoločnosť momentálne predvádza absolútnu zlodejinu a premiér Pellegrini si to nevšíma. Napriek tomu, že diaľničiari zaplatili za zabezpečenie diela 25 miliónov eur, momentálne platia ďalšie státisíce eur rôznym firmám. Toto je tunelovanie tunela Višňové v priamom prenose,“ vyjadril sa Heger a dodal: „Kvôli takýmto plytvaniam sa naši občania nemôžu dočkať kvalitných ciest, aby sa mohli pohodlne dopravovať po Slovensku. Je to zlyhanie vlád Roberta Fica a aj súčasnej vlády. Hnutie OĽANO bude naďalej presadzovať odporúčania útvaru Hodnota za peniaze, aby sa takéto podvody už viac nediali.“

Tragédia Prešov: Bezpečnostná kamera zachytila moment výbuchu (VIDEO)

Video z bezpečnostnej kamery zachytilo moment výbuchu 12-poschodovej bytovky v piatok o 12:13.

4ka podporí zbierku na pomoc obetiam výbuchu v Prešove. Znásobí dary o polovicu

Mobilný operátor 4ka sa rozhodol podporiť výzvu na pomoc obetiam výbuchu plynu v Prešove, pri ktorom zahynulo sedem ľudí a množstvo ďalších ostalo bez strechy nad hlavou. Sumu, ktorá sa vyzbiera cez darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk znásobí.

Tragédia v Prešove: Polícia na facebooku oznámila ďalších 6 obetí, neskôr to zmenila (FOTO)

Polícia v sobotu ráno oznámila, že v 12-poschodovom bytovom dome, ktorý v piatok zasiahol výbuch plynu, našli ďalšie obete.

Ako na online platby: pozrite si tipy a triky od 4ky

Digitálnym platbám sa dnes už nedá nijako vyhnúť. Online platíme letenky na letnú dovolenku, mesiace zábavy so službami Netflix a Spotify alebo darčeky pod stromček.

Pozor na falošné zbierky pre pomoc obetiam, oficiálne číslo účtu je toto

Mesto Prešov a Polícia SR upozorňujú na falošné zbierky pre pomoc obetiam tragédie.

RTVS chystá mimoriadne správy (VIDEO)

V súvislosti s tragédiou v Prešove, keď pri výbuchu plynu zachvátil 12-poschodový panelák požiar, pripravuje RTVS na sobotu mimoriadne správy.

Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Novinári sa pri svojej práci dostanú k rôznym materiálom, špeciálne pri tragédiách. Nie všetko je však možné zverejniť.

V poslednej tohtoročnej relácii Na telo sľubuje Markíza exkluzívnych hostí (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela posledné tohtoročné vydanie politickej diskusnej relácie Na telo v nedeľu 8. decembra.

Polícia obvinila Roberta Fica (VIDEO)

Vyšetrovateľ obvinil predsedu Smeru v súvislosti s videom, v ktorom Robert Fico obhajoval Milana Mazureka z Kotlebovej ĽSNS.

Prokurátor prikázal vyšetrovateľom NAKA zaoberať sa videom Roberta Fica (VIDEO)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica.