SaS: Vláda klame a zanecháva po sebe nášľapné míny

08.11.2019 14:05 | Tlačové správy | TS SaS

Slovenská republika musí byť pripravená na ekonomickú krízu, ktorá reálne môže nastať. Jedným z riešení je aj ústavné zavedenie výdavkových stropov. Vo svojej reakcii na varovanie MMF to uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS).

„Dosluhujúca vláda Smeru po sebe zanecháva nášľapné míny. V krízových rokoch 2009-2010 vláda Smeru ukázala, že nevie hospodáriť v zlých časoch. Strana Smer nám však aktuálne dokázala, že nie sú schopní zodpovedne hospodáriť ani v dobrých časoch. Slovensko vôbec nepripravili na horšie časy. Keby bola vláda aspoň trochu zodpovedná, nemohol by už od roku 2017 rásť rozpočtový deficit. Konsolidačné úsilie vlády teda skončilo v roku 2017– v ekonomicky najlepších časoch,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Keďže existuje maximálny strop na deficit v EÚ na úrovni 3% HDP, znamená to podľa liberálov, že pred krízou by mali byť verejné financie v čo najlepšej kondícii. „Na to by stačil aj obyčajný autopilot. Napriek sľubom vlády, je rozpočet 2020 pripravený ako deficitný. Navyše, je pripravený úplne nerealisticky, obsahuje v sebe príjmy, ktoré ešte parlament neschválil, ako napríklad daň z tabaku. Na druhej strane nezahŕňa výdavky, ktoré už sú parlamentom schválené. Prezentovaný deficit 0,5% HDP je nemožné dosiahnuť,“ tvrdí poslanec NR SR za SaS a člen finančného výboru Marián Viskupič.

NBS prognózuje deficit na úrovni 1,5% HDP, prognóza Európskej komisie na úrovni 1,2% HDP. Aj toto jednoznačne potvrdzuje, že vláda klame. „Slovensko potrebuje zodpovednú vládu, avšak vláda Smeru to nie je. Netýka sa to len budúcich záväzkov vlády, ktoré narástli o takmer 300 mld. eur od roku 2016. Súvisí to aj s krachom udržateľnosti nášho dôchodkové systému. Ihneď, ako budeme vo vláde, presadíme desiatky opatrení zameraných na zastavenie plytvania. A ak kríza naozaj príde, budeme sa snažiť zmierniť jej dôsledky – aj ústavným zavedením dlhodobých výdavkových stropov, tak, ako to predpokladal zákon o dlhovej brzde z roku 2011,“ uzavrel europoslanec a tímlíder pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Tragédia Prešov: Bezpečnostná kamera zachytila moment výbuchu (VIDEO)

Video z bezpečnostnej kamery zachytilo moment výbuchu 12-poschodovej bytovky v piatok o 12:13.

4ka podporí zbierku na pomoc obetiam výbuchu v Prešove. Znásobí dary o polovicu

Mobilný operátor 4ka sa rozhodol podporiť výzvu na pomoc obetiam výbuchu plynu v Prešove, pri ktorom zahynulo sedem ľudí a množstvo ďalších ostalo bez strechy nad hlavou. Sumu, ktorá sa vyzbiera cez darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk znásobí.

Tragédia v Prešove: Polícia na facebooku oznámila ďalších 6 obetí, neskôr to zmenila (FOTO)

Polícia v sobotu ráno oznámila, že v 12-poschodovom bytovom dome, ktorý v piatok zasiahol výbuch plynu, našli ďalšie obete.

Ako na online platby: pozrite si tipy a triky od 4ky

Digitálnym platbám sa dnes už nedá nijako vyhnúť. Online platíme letenky na letnú dovolenku, mesiace zábavy so službami Netflix a Spotify alebo darčeky pod stromček.

Pozor na falošné zbierky pre pomoc obetiam, oficiálne číslo účtu je toto

Mesto Prešov a Polícia SR upozorňujú na falošné zbierky pre pomoc obetiam tragédie.

RTVS chystá mimoriadne správy (VIDEO)

V súvislosti s tragédiou v Prešove, keď pri výbuchu plynu zachvátil 12-poschodový panelák požiar, pripravuje RTVS na sobotu mimoriadne správy.

Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Novinári sa pri svojej práci dostanú k rôznym materiálom, špeciálne pri tragédiách. Nie všetko je však možné zverejniť.

V poslednej tohtoročnej relácii Na telo sľubuje Markíza exkluzívnych hostí (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela posledné tohtoročné vydanie politickej diskusnej relácie Na telo v nedeľu 8. decembra.

Polícia obvinila Roberta Fica (VIDEO)

Vyšetrovateľ obvinil predsedu Smeru v súvislosti s videom, v ktorom Robert Fico obhajoval Milana Mazureka z Kotlebovej ĽSNS.

Prokurátor prikázal vyšetrovateľom NAKA zaoberať sa videom Roberta Fica (VIDEO)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica.