SaS: Vláda klame a zanecháva po sebe nášľapné míny

08.11.2019 14:05 | Tlačové správy | TS SaS

Slovenská republika musí byť pripravená na ekonomickú krízu, ktorá reálne môže nastať. Jedným z riešení je aj ústavné zavedenie výdavkových stropov. Vo svojej reakcii na varovanie MMF to uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS).

„Dosluhujúca vláda Smeru po sebe zanecháva nášľapné míny. V krízových rokoch 2009-2010 vláda Smeru ukázala, že nevie hospodáriť v zlých časoch. Strana Smer nám však aktuálne dokázala, že nie sú schopní zodpovedne hospodáriť ani v dobrých časoch. Slovensko vôbec nepripravili na horšie časy. Keby bola vláda aspoň trochu zodpovedná, nemohol by už od roku 2017 rásť rozpočtový deficit. Konsolidačné úsilie vlády teda skončilo v roku 2017– v ekonomicky najlepších časoch,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Keďže existuje maximálny strop na deficit v EÚ na úrovni 3% HDP, znamená to podľa liberálov, že pred krízou by mali byť verejné financie v čo najlepšej kondícii. „Na to by stačil aj obyčajný autopilot. Napriek sľubom vlády, je rozpočet 2020 pripravený ako deficitný. Navyše, je pripravený úplne nerealisticky, obsahuje v sebe príjmy, ktoré ešte parlament neschválil, ako napríklad daň z tabaku. Na druhej strane nezahŕňa výdavky, ktoré už sú parlamentom schválené. Prezentovaný deficit 0,5% HDP je nemožné dosiahnuť,“ tvrdí poslanec NR SR za SaS a člen finančného výboru Marián Viskupič.

NBS prognózuje deficit na úrovni 1,5% HDP, prognóza Európskej komisie na úrovni 1,2% HDP. Aj toto jednoznačne potvrdzuje, že vláda klame. „Slovensko potrebuje zodpovednú vládu, avšak vláda Smeru to nie je. Netýka sa to len budúcich záväzkov vlády, ktoré narástli o takmer 300 mld. eur od roku 2016. Súvisí to aj s krachom udržateľnosti nášho dôchodkové systému. Ihneď, ako budeme vo vláde, presadíme desiatky opatrení zameraných na zastavenie plytvania. A ak kríza naozaj príde, budeme sa snažiť zmierniť jej dôsledky – aj ústavným zavedením dlhodobých výdavkových stropov, tak, ako to predpokladal zákon o dlhovej brzde z roku 2011,“ uzavrel europoslanec a tímlíder pre verejné financie Eugen Jurzyca.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

Bývalý redaktor Trendu sa vyjadruje za ministerstvo školstva

Tomáš Nejedlý, ktorý patril medzi skupinu redaktorov, s ktorými vydavateľstvo News and Media Holding počas pandémie koronavírusu ukončilo spoluprácu, už pracuje na ministerstve školstva.