Nedomyslené obedy „zadarmo“ sú znakom dlhodobého amaterizmu strany Smer

04.09.2019 14:28 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Najväčšou udalosťou začiatku školského roka na slovenských školách bol obrovský chaos so stravovaním detí v školských jedálňach. Namiesto toho, aby sa deti tešili z návratu do školy, vláda im a ich rodičom pripravila silnú dávku stresu z „obedov zadarmo“, tvrdí hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO).

Mnohí rodičia sa podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduarda Hegera až v prvý deň školského roka dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta, na dotáciu nemajú nárok. Iní v prvý septembrový deň blúdili po jedálni a zisťovali, ako vlastne systém funguje. „V skutočnosti obedy prakticky nikde nie sú zadarmo, pretože školy a škôlky museli zaviesť poplatky, ktorými pokryjú svoje vyššie režijné a investičné náklady. Mnoho miest a obcí muselo investovať veľké sumy do zvýšenia kapacity jedální, o ktorých ani nevedia, či ich žiaci využijú. Platby sa teda často zvýšili,“ konštatuje Eduard Heger.

Štát prispieva na jeden obed školáka dotáciou 1,20 eur. Keďže príspevok nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, zvyšok budú doplácať rodičia. Mnohým z nich sa výška platieb dokonca zvýšila, napríklad deťom v škôlkach, ktoré na dotácie nemajú nárok.

Systém tiež znevýhodňuje rodičov, ktorí nestihnú obed odhlásiť deň dopredu, napríklad ak dieťa v noci ochorie. Rodič tak nemá inú možnosť ako zaplatiť za obed, ktorý dieťa ani nezje. Ak si ho chce z jedálne odniesť domov, zaplatí ešte za jednorazovú nádobu. „Celý nápad priniesol hlavne obrovskú byrokraciu a skomplikoval ľuďom život,“ upozorňuje E. Heger.

Vláda mala podľa OĽANO radšej poskytnúť vyšší daňový bonus na deti alebo zvýšenie detských prídavkov a tak rodinám prispieť na deti. Prípadne mal Robert Fico presadiť príplatky na obedy, ktoré by ich zlacnili a nie zavádzať ľudí, že obedy v školách budú zadarmo. „Už od minulého roka upozorňujeme na to, že „obedy zadarmo“ z dielne Smeru sú nedomyslené a doplatia na ne deti a rodičia. Tvorcovia opatrenia zo Smeru vôbec nepredpokladali, že existuje čosi ako režijné náklady, neodobratie stravy či chýbajúce kapacity a napokon aj ľudia. Asi si mysleli, že kuchárky budú robiť za dvoch, či troch, keď sa len nedávno aj po tlaku opozície odstránil protiústavný stav, kedy ich platové tabuľky začínali pod minimálnou mzdou,“ tvrdí tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko.

OĽANO už v novembri upozorňovalo, že opatrenie je veľmi nepripravené. Smer mal najprv rokovať so ZMOS-om, zistiť kapacitu jedální, mal zistiť koľko to bude stáť a ako sú samosprávy na toto opatrenie pripravené. „Nepripravenosť a nedomyslenie tohto zákona je jasným znakom amaterizmu strany Smer. Navyše považujem za nechutné, že v politickom boji Smer začal využívať deti a školákov, pre ktorých zaviedli takzvané obedy zadarmo, ktoré v skutočnosti zadarmo vôbec nebudú. Považujú totiž, nielen svojich voličov, ale aj všetkých obyvateľov Slovenska za neschopných sa o svoje deti postarať,“ pokračoval Sopko.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger dodáva, že „Smer dlhodobo dokazuje, že je len stranou marketingu a populizmu, pretože nerieši skutočné problémy. Skutočným problémom je, že po desiatich rokoch budovania „sociálneho štátu“ Robertom Ficom sú na Slovensku ešte stále školy, ktoré nemajú jedálne schopné poskytovať žiakom teplé a zdravé obedy.“

Pozrite si interaktívnu online mapu, ako sa koronavírus z hodiny na hodinu šíri (VIDEO)

Nový kmeň koronavírusu - respiračné ochorenie podobné zápalu pľúc - sa rýchlo rozšírilo odvtedy, čo sa na konci decembra 2019 prvýkrát objavilo v čínskom meste Wu-chan.

Ego, Vec, Aless a ďalší známi rapperi nahrali predvolebné vyhlásenie (VIDEO)

„Už sme to videli, počuli a zažili: plané politické sľuby, chýbajúce riešenia pre školstvo a zdravotníctvo, násilie na demonštráciách a kultúrnych podujatiach. Rasizmus a xenofóbia, hľadania nepriateľa, rozkrádanie, fakľové pochody, rozohnané koncerty a zakázané divadlá, vyhrážky na sociálnych sieťach, dobodaní kamaráti, cenzúra, snaha vystúpiť z EU a NATO, podozrivé šeky so „symbolickými“ hodnotami. Zažili sme neonacistické násilie na uliciach a nechceme ho vo vláde.“

365.bank spúšťa novinku. Vďaka nej si možno rýchlejšie rozdeliť platbu za spoločný účet

365.bank aktualizovala svoju mobilnú aplikáciu o novinku, ktorá každému uľahčí platenie. Vďaka funkcii „rozdeliť platbu“ a „vypýtať peniaze“ sa môžu klienti banky jednoducho, pohodlne a na pár klikov vyrovnať so svojimi priateľmi za spoločný obed, večeru alebo iný výdavok. Funkcionalita sa dá využívať aj v prípade, že rozdeľujú platbu na účet do inej banky.

Porota uznala hollywoodskeho producenta vinným zo sexuálneho napadnutia, hrozí mu až 29 rokov väzenia

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina v pondelok v New Yorku uznala porota vinným zo sexuálneho napadnutia a z ľahšej formy znásilnenia. Oslobodila ho však v tých bodoch obžaloby, za ktoré mu hrozilo až doživotné väzenie, napísala agentúra Reuters. Weinsteinovi teraz hrozí za oba činy až 29-ročný trest, o ktorého konečnej výške rozhodne sudca 11. marca. Obhajoba uviedla, že sa chce proti verdiktu odvolať.

Znelky CNN Prima News nahral symfonický orchester (VIDEO)

Vysílání zpravodajského kanálu CNN Prima News budou provázet znělky, které nahrál symfonický orchestr.

Pellegrini: Rozhodne odmietam falošné správy, že mám koronavírus

Peter Pellegrini bol v sobotu náhle hospitalizovaný s respiračným ochorením.

Novinár, ktorý položil premiérovi otázku o sexuálnej orientácii, v Plus 7 dní skončil

Minulý týždeň dala šéfredaktorka Plus 7 dní Katarína Šelestiaková výpoveď. Dôvodom bola cenzúra rozhovoru s premiérom, ktorý urobil redaktor Pavel Knapko a premiéra sa pýtal na jeho sexuálnu orientáciu.

Danko sa urazil a počas predvolenej debaty v živom vysielaní odišiel (VIDEO)

Hospodárske noviny v spolupráci s rádiom Expres dnes naživo priniesli veľkú predvolebnú debatu, do ktorej pozvali jedenástich lídrov politických strán, ktoré kandidujú do parlamentu.

Objednajte si sériu Samsung Galaxy S20 medzi prvými a dostanete Galaxy Buds+ ako bonus

Tohtoročnú sezónu predstavovania nových smartfónov začal Samsung s trojicou vlajkových lodí Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra 5G. Na Slovensku sa začnú predávať až 13. marca, no predobjednať si ich môžete už teraz. Ak si vybrané modely predobjednáte do 8. marca, dostanete k nim bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds+ ako bonus.

Požiadali o prešetrenie predaja vlastníka Markízy spoločnosti PPF

Český senátor Lukáš Wagenknecht zo strany Pirátov a poslanec tejto strany Jan Lipavský požiadali členov amerického Kongresu a akcionárov skupiny CME o prešetrenie plánovaného predaja CME spoločnosti PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Skupina PPF obavy odmieta.