Už o pár dní začne v Kine Lumière divácky obľúbený letný projekt €urópske filmy za €uro

12.06.2019 13:52 | Tlačové správy | SFÚ

V sobotu 15. júna sa v bratislavskom Kine Lumière začne už po siedmykrát letný projekt €urópske filmy za €uro. Počas leta uvedie tridsať súčasných filmov, ktoré boli ocenené na medzinárodných festivaloch alebo patria k divácky obľúbeným, pričom mnohé z nich vstúpili do distribúcie len nedávno. Projekt, ktorý organizujú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), potrvá do 31. augusta, v Kine Lumière sa bude premietať denne od 18.00 hod. za jedno euro.

Unikátnosť projektu spočíva v tom, že denne uvádza kvalitné európske filmy za výnimočne dobrú cenu. Sú medzi nimi aj distribučné tituly minulého roka, ocenia ich najmä diváci, ktorí ich nestihli vidieť v kinách v čase ich uvedenia. Vášnivý príbeh osudovej lásky medzi speváčkou a hudobným skladateľom Studená vojna (2018), odohrávajúci sa na pozadí budovania stalinizmu v Poľsku, sa stal európskym filmom roka 2018 a jeho režisér Pawel Pawlikowski bol zaň ocenený na MFF v Cannes. Do projektu je zaradený aj dánsky napínavý psychotriler s prekvapivým záverom Tiesňové volanie (2017) Gustava Möllera, v ktorom bývalý policajt bojuje s časom, aby zachránil unesenú ženu. Diváci uvidia aj jeden z najvýraznejších francúzskych debutov posledných rokov, oceňovanú drámu na tému domáceho násilia Striedavá starostlivosť (2017) režiséra Xaviera Legranda, držiteľa ceny za réžiu z festivalu v Benátkach. Z nových titulov je do projektu zaradený aj tanečný horor Climax (2018) provokatívneho režiséra Gaspara Noého. Sleduje v ňom skupinu tanečníkov v opustenej škole uprostred lesov na poslednej veľkej párty, na ktorej sa prepadajú na dno temnej duše.

Dramaturgia filmov rešpektuje bohaté žánrové zastúpenie. Medzi drámami figuruje oceňovaný film Odnikiaľ (2017) nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina, v ktorom sa zaoberá témou spravodlivosti vo svete plnom predsudkov a nenávisti. Osobný zápas vojaka po návrate z misie v Afganistane tematizuje dánska dráma Boj (2015) od majstra „tichého napätia“ Tobiasa Lindholma. V projekte nechýba ani oceňovaná psychologická dráma Hon (2012) ďalšieho dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga o tom, kam až môže zájsť hystéria vyvolaná nevinnou lžou. Maďarský film Rodinné šťastie (2016) Szabolcsa Hajdua, pred tromi rokmi ocenený ako najlepší film na MFF Karlove Vary, zasa ukazuje, aké dramatické situácie môžu vzniknúť na neplánovanom rodinnom stretnutí.

Francúzsky film Kým nás svadba nerozdelí (2017) režisérskej dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache, osvedčenej humorom z ich spoločného diela Nedotknuteľní (2011), zastupuje v projekte žáner komédie. Film sa odohráva počas luxusnej, dokonale premyslenej svadby na historickom zámku, na ktorej sa pokazí, čo sa dá. V inteligentnej francúzskej komédii o starnutí a upadajúcej filmovej sláve Rock'n Roll (2017) reflektuje jej režisér Guillaume Canet vlastný život a vrtochy svojho veku. Koprodukčná snímka Zbrusu nový zákon (2015) od Jaca van Dormaela sa s nadhľadom a láskavo cez postavu Boha, ktorý žije v Bruseli, je neznesiteľný a celý deň len sedí za počítačom, pozerá na bežné životné situácie. Komédia oplýva situačnou komikou i poetickými scénami.

Za dobrú cenu si bude možné pozrieť aj filmy režisérov svetového mena. Premietne sa Mladosť (2015) Paola Sorrentina, tematizuje v nej krásu života, ktorá zaháňa myšlienky na blízky koniec. Diváci uvidia aj zatiaľ posledný film fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje (2017), ocenený Strieborným medveďom za réžiu, ktorý sa cez príbeh sýrskeho utečenca a jeho nevšedného priateľstva s fínskym obchodníkom venuje téme migrácie. Milovníkov umenia a jeho reprezentácie poteší Manifesto (2016) Juliana Rosefeldta v hlavnej úlohe s Cate Blanchett, ktoré skladá hold premenlivej tradícii a literárnej kráse umeleckých manifestov a zároveň kriticky skúma rolu umelca v dnešnej spoločnosti. Do prírody divákov zoberie dokument dvojice Jacques Perrin a Jacques Cluzaud Príbeh lesa (2015), ktorý vďaka unikátnym metódam nakrúcania ohromí dospelých aj detských divákov autentickým zachytením vzrušujúceho kolobehu života. V projekte €urópske filmy za €uro sa počas leta premietnu aj ďalšie zaujímavé a ocenené tituly.

Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

1. Na koncertoch bez mobilu, aj tak padali na festivale Pohoda rekordy

Orange a festival Pohoda idú ruka v ruke už osem rokov k stále vydarenejším ročníkom tohto obľúbeného festivalu. Tento rok však návštevníci nezdieľali len jedinečnú atmosféru, hudbu či zážitky s priateľmi, ale aj myšlienku o zodpovednom používaní telefónu či podporu ekologického recyklovania elektro-odpadu. Štatistiky sú aj tento rok plné rekordov.

Ten chlapec jej môže zničiť život!

2. Ten chlapec jej môže zničiť život!

Občas sa ocitnete v situácii, ktorá môže radikálne zmeniť váš život. Nielen týždne a mesiace, ktoré prídu. Ale celý váš život...

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

3. Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

4. Najlepšie zarábajúcim filmom všetkých čias sa stal Avengers: Endgame (VIDEO)

Pozrite si aktuálny rebríček najlepšie zarábajúcich filmov v histórii.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

5. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

6. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

7. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

8. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

10. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.