Fico pokračuje v reštrikciách voči Markíze, Denníku N, SME a Aktualitám. Nechce ich vidieť na úrade vlády

Fico pokračuje v reštrikciách voči Markíze, Denníku N, SME a Aktualitám. Nechce ich vidieť na úrade vlády Ilustr. foto: Kancelária prezidenta SR

Premiér Robert Fico pokračuje v kritike a dehonestácii hlavných mienkotvorných médií a plánuje voči ním ďalšie obmedzenia. Fico dnes vo vyhlásení k schváleniu Programového vyhlásenia vlády SR oznámil, že „sa rozhodol“, že týmto médiám zamedzí vstup na úrad vlády. 

 „Dnes som rozhodol, že preveríme ich povolenie na vstup a prácu na úrade vlády, teda právo vstupovať na úrad a otravovať nás s ich otvoreným nepriateľstvom. Do rozhodnutia budú neželanými hosťami na úrade vlády,“ vyhlásil dnes premiér.

S plánovaním reštrikcií začal Fico už cez víkend.  "Považujem televíziu Markíza, Denník N, SME a Aktuality za nepriateľské médiá a v tomto duchu vydám pokyny na úrade vlády. Pozrieme sa na tých viac ako 26 miliónov eur, ktoré Markíza dostala za predchádzajúcej vlády a minimálne ministrom za stranu SMER– slovenská sociálna demokracia dám pokyn, ako majú finančne pristupovať k tejto televízii v nasledujúcom období. A samozrejme sa pozrieme na monopolné správanie sa Markízy na mediálnom trhu, ktoré dnes televízia predvádza v plne nahote,“ povedal Fico cez víkend.

Odporúčame aj: Útoky na novinárov sa stali jedným z hlavných predvolebných nástrojov Smeru, dnes si vyhliadli troch komentátorov

Spochybňovanie mienkotvorných médií zo strany Fica, Smeru, SNS prebieha od prvých dní novej vlády, čo v najnovšom vyhlásení kritizuje aj medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc. Na tlačových besedách strany Smer-SSD a SNS politici ignorovali otázky spomínaných médií. Fico počas predvolebnej kampane bojkotoval diskusie Markízy a SNS, zároveň odmietla žiadosti troch printových a internetových médií o rozhovor. "Ešte znepokojivejšie je, že súčasný premiér – pred nedávnymi voľbami aj po nich – navrhol, aby novinári Sme, Denníka N a Aktuality.sk, ktorí vyšetrovali korupciu napojenú na Smer, čelili za svoju prácu trestnému stíhaniu," upozorňujú Reportéri bez hraníc.

Fico kritizoval spomínané médiá už cez víkend „… opäť nastupuje mediálna soldateska, čiže skupina médií, kde kľúčovú úlohu zohrávajú TV Markíza, Denník SME, Denník N a portál Aktuality. No potvrdzuje sa, že aj iné médiá, ktoré sa od momentu vyhlásenia výsledkov volieb rozhodli pokračovať v boji proti SMERu. ... Tieto médiá nikdy nepovažovali Matoviča alebo Sulíka za politikov. Aj v roku 2020 ich iba použili ako nástroje, lebo tieto médiá sa už dávno rozhodli robiť namiesto žurnalistiky politiku, samozrejme bez akejkoľvek politickej zodpovednosti.“

Podľa údajov mimovládnej platformy Safe.Journalism.sk sa za toto obdobie znásobili vážne verbálne a online hrozby voči slovenským novinárom.