Princ Harry a Elton John vyhrali ďalšie kolo súdneho sporu ohľadom špehovania

Princ Harry a Elton John vyhrali ďalšie kolo súdneho sporu ohľadom špehovania Reprofoto ITV

Britský princ Harry, hudobník Elton John a ďalšie osobnosti vyhrali ďalšie kolo súdneho konania s vydavateľom bulvárneho denníka Daily Mail kvôli špehovaniu.

Sudca londýnskeho súdu Matthew Nicklin zamietol žiadosť vydavateľa o ukončenie žaloby, a prípad tak môže ísť na súd, uviedli zahraničné tlačové agentúry. Celebrity obviňujú vydavateľstvo Associated Newspapers Limited (ANL), že ich roky odpočúvalo, čo ANL odmieta.

Pre princa Harryho to nie je jediná súdna správa s britskou bulvárnou tlačou. V tomto spore spojil sily s ďalšími známymi osobnosťami, celkom ich je šesť. Na postupy reportérov Daily Mailu sa sťažuje aj aktivistka za občianske práva Doreen Lawrenceová, producent a Johnov manžel David Furnish, herečky Sadie Frostová a Liz Hurleyová a niekdajší minister za liberálnych demokratov Simon Hughes, píše The Guardian.

Celebrity vinia vydavateľstvo z odpočúvania domácností i áut, podvodných taktík použitých na získavanie súkromných zdravotných informácií a odpočúvanie ich telefónnych hovorov. Harry uviedol, že sa mu vydavateľ navyše nezákonne nabúral do hlasovej schránky a získal podrobné výpisy hovorov a informácie o jeho vtedajšej priateľke Chelsy Davyovej, píše AP.

Vydavateľstvo ANL argumentuje najmä tým, že žalujúca strana sa na súd obrátila príliš neskoro. Ak má niekto podozrenie, že sa stal obeťou nelegálneho konania, musí sa na súd obrátiť do šiestich rokov od zistenia. Podľa ANL sa informácie o možnom odpočúvaní objavili v tlači už pred rokom 2016, ale žaloba bola podaná až v roku 2022, a prišla tak podľa nich neskoro. Žalujúci ale tvrdia, že verili ANL, ktorá predtým odpočúvanie popierala.