Izraelská armáda ukázala zahraničným médiám zábery z masakrov civilistov Hamasom

Izraelská vláda usporiadala uzatvorenú tlačovú konferenciu pre dve stovky zahraničných novinárov, ktorým ukázala necelú hodinu záberov masakrov a mučenia Izraelčanov členmi palestínskeho hnutia Hamas. Išlo o udalosti zo 7. októbra, kedy Hamas vykonal bezprecedentný a prekvapivý útok na Izrael a zabil pri ňom 1400 ľudí, medzi obeťami boli nielen Izraelčania, ale aj ľudia z ďalších krajín.

Okrem vrážd a mučenia civilistov, vrátane žien a detí, v izraelskom pohraničí vypálil Hamás v ten istý deň na Izrael s Pásma Gazy niekoľko tisíc rakiet. Izraelská vláda zdôvodnila tlačovú konferenciu, z ktorej sa nesmeli robiť záznamy, pochybnosťami niektorých o tom, aké zverstvá Hamas 7. októbra na Izraelitoch páchal.

Podľa serveru The Times of Israel (ToI) hovorca izraelskej armády Daniel Hagari novinárom povedal, že od 7. októbra považuje izraelská vláda Hamas za rovnako brutálnu skupinu ako je organizácia Islamský štát (IS, tiež ISIS). "Prvky stratégie ISIS sú krutosť a barbarstvo a tiež snaha o medializáciu," dodal Hagari. "Prečo si človek berie (na taký útok kameru) GoPro? Pretože je pyšný na to, čo robí," zdôraznil hovorca izraelskej armády.

Zábery, ktoré vláda novinárom ukázala, pochádzali podľa ToI z bezpečnostných kamier či kamier áut na palubných doskách, z kamier na telách útočníkov či z ich sociálnych sietí a mobilných telefónov, ale aj z telefónov obetí.

Na jednom zo záznamov hovorov z mobilného telefónu volá člen Hamasu svojej rodine a hovorí im, že práve zavraždil židovskú ženu. Tiež ich žiada, aby skontrolovali jeho odkazy na mobilnú aplikáciu WhatsApp pre ďalšie použitie.

Jeden zo záberov z palubnej dosky ukázal, ako niekoľko ozbrojencov z Hamasu prezlečených v uniformách izraelských vojakov necháva prejsť autá a potom na ľudí v nich strieľa. Na ďalších videách boli podľa ToI dôkazy o tom, že ozbrojenci z Hamasu svoje obete mučili, zapaľovali a sekali im časti tiel, niektoré tiež sťali, či sa o to snažili.

Generálmajor Mickey Edelstein novinárom podľa ToI bez ďalších podrobností povedal, že armáda má aj dôkazy o znásilňovaní žien, ktoré ale zverejňovať nebude.

Izraelská armáda od brutálneho a rozsiahleho útoku Hamasu od 7. októbra masívne bombarduje Pásmo Gazy, v ktorom hnutie vládne od roku 2007. Hamasom ovládané úrady pritom tvrdia, že po izraelských útokoch už zomrelo päťtisíc Palestínčanov, vrátane 215 detí.