Ruský súd predĺžil väzbu novinárke Slobodnej Európy do 5. decembra

Ruský súd predĺžil väzbu novinárke Slobodnej Európy do 5. decembra Foto: RFE/RL

Súd v ruskej Kazani dnes do 5. decembra predĺžil väzbu rusko-americkej novinárke žijúcej v Česku Alsu Kurmaševovej. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruské úrady pracovníčku Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) minulý týždeň zadržali, pretože podľa nich porušila zákon o "zahraničných agentoch". Hrozí jej až päťročné väzenie. Kurmaševová vinu odmieta.

Právny zástupca novinárky označil rozhodnutie súdu za "príliš tvrdé" a agentúre Reuters povedal, že sa chce proti verdiktu odvolať. Server RFE/RL uviedol, že súd zamietol žiadosť advokáta Kurmaševovej o predbežné opatrenie, ktoré by nezahŕňalo zbavenie osobnej slobody.

"Výsledok dnešného vypočutia nás vážne sklamal," uviedol úradujúci šéf RFE/RL Jeffrey Gedmin a vyzval na okamžité prepustenie Kurmaševovej.

Takzvaný zákon o zahraničných agentoch v Rusku ukladá každému, kto sa zaoberá "cieleným zhromažďovaním" informácií o ruských vojenských aktivitách, povinnosť vopred o tom informovať ruské ministerstvo spravodlivosti. Úrady ho využívajú na prenasledovanie ľudskoprávnych aktivistov, opozície, nezávislých médií i bežných občanov, pripomína ruskojazyčný server BBC.

Kurmaševová, ktorá podľa RFE/RL žije v Prahe a dlhodobo sa zaoberá menšinovými etnikmi v ruskom Tatarstane a Baškortostane, do Ruska odcestovala z rodinných dôvodov v máji. Pri spiatočnej ceste na začiatku júna ju však úrady zastavili na letisku a zabavili ju americký aj ruský pas. Namiesto vrátenia dokladov ju potom minulý týždeň zadržali a obvinili z toho, že sa neregistrovala ako zahraničná agentka.

BBC upozorňuje, že porušenie povinnosti ohlásiť sa úradom je v Rusku trestným činom už takmer tri roky. Doteraz ale nebolo v tomto ohľade vedené jediné trestné konanie. "Skutočnosť, že sa prvýkrát začalo práve proti novinárke, potvrdzuje, že samotný článok je naozaj len nepriamym zákazom zbierať akékoľvek informácie týkajúce sa armády, a to aj tých, ktoré nie sú citlivé a netýkajú sa štátnych tajomstiev," uviedla odborníčka na mediálne právo Centra ochrany práv médií Galina Arapovová. Ako centrum, tak Arapovová sú v Rusku tiež vedení ako zahraničí agenti.

Od konca tohto marca Rusko zadržiava amerického novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, ktorý čelí obvineniu zo špionáže, za čo mu hrozí až 20 rokov odňatia slobody. Je to prvý takýto prípad v rusko-amerických vzťahoch za takmer 40 rokov. Americké úrady aj WSJ obvinenia novinárov dôrazne odmietajú.