Je absurdné označovať politikov ako je Fico za proruských, reagoval Kremeľ na voľby

Je absurdné označovať politikov ako je Fico za proruských, reagoval Kremeľ na voľby Foto: Facebook Robert Fico

Podľa Kremľa je absurdné označovať za proruských tých európskych politikov, ktorí myslia na suverenitu svojej krajiny. Vyhlásil to dnes podľa ruskej štátnej agentúry TASS Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimíra Putina, v reakcii na výsledky slovenských volieb, v ktorých zvíťazila strana Smer. Mnoho svetových médií v súvislosti s Ficovým víťazstvom písalo o možnom príklone Slovenska k Moskve či Roberta Fica označili za proruského.

Fico okrem iného pred voľbami avizoval, že v prípade víťazstva jeho strany Slovensko už nepošle na Ukrajinu žiadne zbrane a po zvolení tento zámer potvrdil. Slovensko, ktoré doteraz patrilo medzi blízkych spojencov Kyjeva, je podľa neho pripravené pomáhať Ukrajine humanitárne, pri jej obnove.

Smer podľa neho chce presadzovať začatie mierových rokovaní ohľadom vojny na Ukrajine, ktorá sa už vyše 19 mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii. Fico však po voľbách zároveň povedal, že zahranično-politická orientácia Slovenska sa nebude meniť.

Na otázku, čo Moskva očakáva od ďalších vzťahov s Bratislavou, Peskov pripomenul, že na Slovensku teraz bude vznikať koaličná vláda. Prezidentka Zuzana Čaputová prvým pokusom o zostavenie kabinetu poverí práve Fica. Rusko by rado videlo "viac politikov, ktorí sú skúsení, triezvi a majú tendenciu triezvo hodnotiť situáciu. Uvidíme, ako to bude ďalej," dodal Peskov.