Denník N zverejnil komentár Moniky Tódovej ku kauze Tódová – Záleská

Denník N zverejnil komentár Moniky Tódovej ku kauze Tódová – Záleská Ilustr. reprofoto RTVS

V nedeľu podvečer zverejnil kontroverzný youtuber Martin Daňo, ktorý obhajoval vo svojom vysielaní Mariana Kočnera, údajné "mega škandalózne odhalenie" ako sa novinárka Monika Tódová a sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská v garáži na chate v Tatrách pokúšajú primontovať bicykle na auto. Za pár hodín video zaplavilo mnohé proruské a dezinformačné weby, sociálne siete, a svoju energiu mu venovali viacerí politici Smeru či Republiky, ktorí spochybnili prácu a nezávislosť novinárky aj sudkyne. Moralizovať sa rozhodol aj Robert Fico, ktorý zverejnil pohoršené homofóbne video. Celá kauza je ako déjà vu. Podobná udalosť sa stala už pred 2,5 rokom, keď bola Tódová sledovaná, Fico vedel podrobnosti o jej súkromí a vyčítal jej priateľstvo so sudkyňou a znevažoval ju.

Aktuálne "odhalenie" Martina Daňa komentuje dnes Monika Tódová v rubrike Newsfilter Denníka N: „Premýšľala som, ako sa k tomuto „odhaleniu“ postaviť tak, aby som si na jednej strane uchovala právo na svoje súkromie, ale aby som zároveň poskytla čitateľom odpovede na otázky, ktoré majú. Som napríklad povinná čitateľom hovoriť, že som rozvedená? Že s bývalým manželom a mojím kolegom máme priateľský vzťah a ďalej spoločne vychovávame deti? Keď sme sa rozišli, zvažovali sme, či dať oznam na Facebook, napokon sme to neurobili a dohodli sme sa, že stačí, keď to vedia ľudia, ktorí sú nám blízki a poznajú nás,“ píše jedna z hlavných tvárí Denníka N a ďalej popisuje svoj vzťah k sudkyni. „Pamelu Záleskú som spoznala pri práci, robili sme spolu aj rozhovor.“ Bolo to v apríli v roku 2020. „Keď sme sa neskôr začali priateliť, oznámila som to šéfredaktorovi a prijali sme v redakcii potrebné opatrenia,“ dodala Tódová.

Redaktorka už viac ako 2 roky nepracuje na spravodajstve, je súčasťou oddelenia publicistiky. „O sudkyni Záleskej už dlhšie nepíšem a nepublikujem ani spravodajstvo z jej súdnej siene (ani o vyfabrikovanej kauze inzulín). Pokiaľ ide o pojednávania, chodím už len na súd, ktorý sa týka vraždy Jána Kuciaka. … Robím podcasty, diskusie a píšem Newsfilter. V ňom hodnotím aj prácu Špecializovaného trestného súdu, ale nie Pamely Záleskej.“

„Obe máme povolanie, ktoré je vo verejnom záujme, a k práci vždy pristupujeme maximálne eticky. V jej prípadoch som procesne nijako nefigurovala, nebola som obvinená ani poškodená. Pamela Záleská je pre mňa eticky a morálne veľký vzor, jej prácu obdivujem a aj vďaka nej som viac pochopila, o čom je práca sudcu.“

„Martin Daňo alebo aj Robert Fico nás mohli na verejnosti stretnúť už viackrát. Chodíme do divadla alebo aj do reštaurácií. V Tatrách sme napríklad viackrát stretli bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana, pozdravili sme sa. Nebolo nevyhnutné zakrádať sa do garáže. Stalo sa. Neodovzdávali sme si v nej úplatky ani tajné informácie. Upevňovali sme bicykle na auto a ja som sa snažila opraviť pokazený závit na strešnom boxe. Neskrývame sa a nerobíme nič zlé. Neposkytuje mi žiadne tajné informácie. Nepoužívam už formulácie „podľa našich informácií“, aby ju nikto nemohol obviniť, že sú od nej, hoci nimi ani nedisponuje. Keď som kedysi zverejnila Threemu, súd ju ešte ani len nemal k dispozícii. Sudcovia nehovoria o svojich prípadoch priateľom a ani doma rodine. Od Pamely Záleskej som nemala nikdy žiadnu tajnú informáciu. Robila som investigatívnu novinárku skoro dvadsať rokov aj bez toho, aby som sa priatelila s touto sudkyňou,“ napísala Monika Tódová.

Kto je Martin Daňo

Martin Daňo sa vo svojej videotvorbe pochválil, ako nastražil kamery na chodbách súkromného penziónu aj ako počúval za dverami. Hoci tvrdí, že sa úplne náhodou ocitol v tej istej chate ako sudkyňa a novinárka, majiteľ penziónu hovorí niečo iné. Vo videu, ktoré zverejnil sám Daňo, majiteľ ubytovania spomína ďalšieho človeka: „Inak večer volal niekto iný, iný pán, tu niekto iný volal, to ste neboli vy…,“ Daňo to popieral.

V minulosti Daňa pri obvinení z daňového podvodu ako advokát zastupoval Michal Mandzák, ktorý obhajuje aj Kočnera. Daňo vo svojich videách robil reklamu Mandzákovej firme, a advokátovu firmu uviedol ako jedného zo svojich sponzorov. V minulosti Peter Tóth, ktorý bol Kočnerovým priateľom a je svedkom v prípade vraždy Jána Kuciaka, povedal, že sponzorom Daňa „bol a možno stále je“ aj Kočner. „V zásade sa vyjadril, že je to šašo, ale ide proti prúdu a dosť mu ide po ruke. Veď dodnes mu ide po ruke. Bol nasadený aj na mňa. Kočner sa vyjadril, že mu dáva nejaké štyri tisícky mesačne,“ citoval Tótha Startitup. Daňo to označil za klamstvo. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej urobil Daňo obdivný rozhovor s Kočnerom, v ktorom znevažovali Jána Kuciaka a ďalších novinárov a rozhovor vyzeral ako PR.

Daňo bol za rôzne nebezpečné vyhrážky v roku 2019 zadržaný a 41 dní si posedel vo väzení. Už v minulosti útočil a znevažoval prácu a súkromie okrem iných aj Moniky Tódovej. Pred dvoma rokmi mu súd nariadil, aby nenávistné a vulgárne videá o Monike Tódovej zmazal.

Podrobnosti: Súd nariadil Martinovi Daňovi zmazať nenávistné a vulgárne videá o Monike Tódovej

Zastrašovanie, sledovanie a pokusy o kompromitovanie

Monika Tódová patrí medzi hlavných investigatívnych novinárov na Slovensku a aj vďaka jej dlhoročnej práci sa podarilo odhaliť viacero korupčných káuz. Počas svojej novinárskej kariéry zažila mnohé vyhrážky, pokusy o kompromitovanie, ktoré mali slúžiť na jej zastrašenie. Známy je napríklad prípad, keď bola na ňu účelovo nasadená kontrola zo sociálky. Sociálku k nám domov poslal Kočner, keď nás dal sledovať, komentovala to vtedy novinárka, ktorá bola spolu s rodinou obeťou sledovania Kočnerovho komanda. Známe sú aj pravidelné slovné útoky zo strany Fica či Blahu a následne vlny hejtov a špiny zo strany diskutérov a dezinfoscény. Sledovaná bola podobne na dovolenke pred dvoma rokmi, Fico vtedy hovoril o súkromí novinárky.

 *Autorka článku v minulosti pracovala spolu s Monikou Tódovou v denníku SME.