Na Ukrajine bol zabitý ruský novinár, ďalší traja utrpeli zranenie, tvrdí Moskva

Na Ukrajine bol zabitý ruský novinár, ďalší traja utrpeli zranenie, tvrdí Moskva Ilustr. reprofoto EP

Jeden ruský novinár zahynul a ďalší traja utrpeli zranenie pri ostreľovaní v oblasti bojov na juhu Ukrajiny, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne ruské úrady uviedla, že o život prišiel jej spravodajca.

Ruské ministerstvo tvrdí, že ukrajinské sily použili na ostreľovanie skupiny ruských novinárov v dedine Pjatychatky v Záporožskej oblasti kazetovú muníciu. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Okrem tridsaťtriročného spravodajcu RIA Novosti bol pri ostreľovaní zranený fotoreportér tej istej agentúry a novinár a kameraman televízie Izvestija, uvádzajú denník Kommersant a agentúra TASS.

O dedinu Pjatychatky bojujú ruské a ukrajinské jednotky, podľa správ z posledných dní prechádzajú striedavo z rúk jednej strany do rúk druhej.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) sa v polovici mája obrátila na Medzinárodný trestný súd (ICC) v súvislosti so zabitím novinára francúzskej tlačovej agentúry AFP Armana Soldina (32) pri ruskom ostreľovaní Bachmutu na východe Ukrajiny. Išlo o ôsme trestné oznámenie, ktoré organizácia na súde v Haagu podala od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári, uviedla agentúra AFP.

Trestné oznámenie podané aj na ukrajinskej generálnej prokuratúre sa týka aj všeobecne novinárov, ktorí sa stávajú terčom útokov. Je v nej napríklad spomenutý aj ukrajinský novinár Bohdan Bitik, ktorý zahynul na konci apríla, kedy sa stal pravdepodobne terčom ruských ostreľovačov v meste Cherson. Oznámenie odsudzuje aj "miznutie novinárov, ako napríklad Dmytra Chyljuka". Novinár a spolupracovník ukrajinskej agentúry Unian bol podľa Reportérov bez hraníc "minulý rok unesený ruskými silami a odvtedy je zadržiavaný v Rusku, hoci to Moskva neustále popiera".