Mladý novinár písal o kauzách ŠtB, potom náhle zmizol. Jeho telo sa nenašlo (FOTO)

Mladý novinár písal o kauzách ŠtB, potom náhle zmizol. Jeho telo sa nenašlo (FOTO) Zdroj: RTVS

Jeden z prvých novinárov, ktorý na Slovensku zmizol, bol Marcel Samuhel, bývalý redaktor už neexistujúceho denníka Práca. Od jeho zmiznutia v týchto dňoch uplynulo 30 rokov. Na prípad upozornila RTVS. Dvadsaťdeväťročný Bratislavčan sa pár rokov po nežnej revolúcii venoval bežnej novinárskej agende redaktora denníka ale aj vyšetrovaniu káuz bývalého režimu, ktoré súviseli s príslušníkmi ŠtB.

Na jeho zmiznutie spomína jeho kamarát

Koncom apríla v roku 1993 sa s kamarátom Borisom vybral na túru do Vysokých Tatier. Vyviezli sa lanovkou na Skalnaté pleso. Odtiaľ smerovali na Štrbské pleso. Za Batizovským plesom zišli z chodníka a zablúdili. „Začalo pršať, ale nie moc silne, on sa začal ponáhľať, ja som nestíhal ísť až tak rýchlo a potom sa mi doslova stratil,“ spomína pre RTVS po rokoch Boris.

Vyčerpaný Boris natrafil na chodník a neskôr na asfaltovú cestu. Neznámy vodič ho odviezol do Popradu, kde boli ubytovaní. Dúfal, že jeho kamarát je už dávno v teple. Marcel tam však nebol. Boris ráno nahlásil Samuhelovu nezvestnosť. Takto to opisoval priateľ Samuhela pred rokmi pre časopis Život, vo výpovediach na polícii a aktuálne aj pre RTVS.

Nasledovalo niekoľkodňové rozsiahle pátranie za účasti horských záchranárov, lesníkov, policajtov a vojakov z Popradu. „My sme vtedy nenašli nič, nič. Ani náznak, že by tam niekde bol. Niečo tam akoby nebolo v poriadku,“ povedal pre RTVS člen vtedajšieho pátracieho tímu HZS Viktor Beránek.

Nejasností okolo zmiznutia

„Na základe tých informácií a na základe skutočností, ktoré sme prepátrali, tam bolo viacero otáznikov a nejasností,“ povedal po rokoch aj horský vodca, bývalý horský záchranár Róbert Turjanik.

Dodnes sa nenašli žiadne kostrové pozostatky. V minulosti sa objavili viackrát úvahy o tom, že Marcel Samuhel sa nemusel stať obeťou tatranskej prírody.

Samuhel za bývalého režimu patril k františkánskej reholi. V čase pred svojím zmiznutím sa ako novinár intenzívne zaoberal príčinami úmrtia tajne vysväteného kňaza Přemysla Coufala. Samuhel odmietal oficiálnu verziu Generálnej prokuratúry SR o údajnej samovražde. Vo februári 1992 napísal článok v Práci s názvom Znásilnená pravda, v ktorom vyjadril pochybnosti o zastavení trestného stíhania v prípade vraždy. Prokuratúra 2. 3. 1992 zaslala redakcii novín list, ktorým uvedený článok označila za nebezpečné zasahovanie do činnosti prokuratúry. 19. februára 1993 zverejnil Slovenský denník celostránkový článok Vražda, alebo sebevražda?, ktorého autorstvo sa pripisuje Samuhelovi. Autor upozorňoval na nepresnosti a rozpory v rozhodnutí prokuratúry. Článok zakončil autor vetou: „A keby sa mi náhodou niečo stalo odkazujem GP SR, že nemám úmysel spáchať samovraždu“. „Uvedomoval si veľmi dobre, že mu hrozí nebezpečenstvo,“ napísal pred rokmi týždenník Život.

„To zmiznutie som dával do súvisu s tým, o čom Marcel začal písať, na tú dobu veľmi chúlostivú tému pre mnohých ľudí,“ upozorňuje podľa RTVS ďalší z jeho kamarátov a signatár Charty 77 Tibor Novotka.

 

Slovenský deník/necenzurovane.net

Ústav pamäti národa o prípade smrti Přemysla Coufala, na ktorú upozorňoval aj Samuhel:



Zmiznutie novinára nebolo doposiaľ objasnené.