Atentátnik podľa súdu tvrdil, že Fica nechcel zabiť

Atentátnik na premiéra Roberta Fica tvrdil, že politika nechcel zabiť. Na útok sa pripravoval a Ficovi sa za neho ospravedlnil. Vyplýva to zo súdneho rozhodnutia o väzobnom stíhaní útočníka, ktorý minulý týždeň niekoľkokrát postrelil premiéra.

Strelec svoj čin zdôvodnil tým, že nesúhlasí s politikou terajšej vlády. Súdny dokument zverejnila televízia TA3. Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, v ktorej je Fico hospitalizovaný, uviedla, že zdravotný stav pacienta je naďalej vážny, ale stabilizovaný; zástupca nemocnice už cez víkend povedal, že politik je mimo ohrozenia života.

Fica podľa slovenských médií postrelil 71-ročný spisovateľ a aktivista Juraj C. Stíhaný je za pokus o úkladnú vraždu, za čo mu hrozí väzenie na 25 rokov alebo na doživotie.

Obvinený podľa súdu pri výsluchu k návrhu žalobkyne na jeho väzobné stíhanie povedal, že nemal v úmysle zavraždiť Fica.

„Uvedomuje si, že konal úplne neprípustne, nemal ublížiť poškodenému. Mal mu radšej odovzdať knihu, ktorú mal pre neho nachystanú. Úprimne ľutuje svoje konanie, ale opakuje, že strieľať vie a mieril tak, aby nepochybne neohrozil život poškodeného. Rovnako dával veľký pozor , aby ani náhodou neohrozil žiadneho človeka v dave ani ochranku," napísal sudca v zdôvodnení rozhodnutia, ktorým obvineného v sobotu poslal do väzby.

Útočník strieľal po tom, čo Fico po výjazdovom zasadnutí vlády prišiel na námestie v meste Handlová pozdraviť ľudí.