Televízia musela vypratať budovu kvôli nálezu bomby

Televízia musela vypratať budovu kvôli nálezu bomby Ilustr. foto: RTVS

V centrále nemeckej televízie RTL bola dnes nájdená letecká bomba z druhej svetovej vojny, pracovníci museli kvôli jej zneškodneniu krátko popoludní budovu vypratať. Evakuácia sa dotkla aj podoby vysielania, píše agentúra DPA.

Stanica RTL pokračovala v živom vysielaní mimo evakuovanej zóny, moderátorka aj štáb programu Punkt 12 sa presunuli von. Moderátorka Roberta Bielingová divákov programu, ktorý začína presne o 12:00 divákov pozdravila slovami: "Dnes to bude trochu turbulentné vysielanie, pretože kvôli nálezu bomby v budove nevieme, ako dlho ešte budeme môcť vysielať zo štúdia." Krátko potom však musela moderátorka a všetci zamestnanci opustiť budovu uprostred plnej prevádzky, uviedla televízna stanica na svojich internetových stránkach RTL.de. Riadenie všetkých programov dočasne prevzalo berlínske štúdio RTL.

Podľa hovorkyne stanice bola posledná hodina trojhodinového programu odvysielaná z mestského parku v blízkosti sídla RTL. Na televíznej obrazovke tak bolo vidieť tvár programu Bielingová v modrom kabátiku v pozadí so stromami a kvetmi a pohľadom na centrálu RTL. V tej chvíli už v budove nikto nebol, uviedla moderátorka.

Americkú leteckú bombu našli ráno na brehu Rýna robotníci pri bagrovaní. Bomba má byť zneškodnená po jej naložení na pontón a prevezení do prístavu. Vo vzdialenosti 500 metrov od miesta nálezu bomby museli byť evakuované ešte ďalšie firemné budovy aj sídlo Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA). Naopak civilných obyvateľov sa evakuácia takmer nedotkla. Podľa úradov bola počas nariadenej evakuácie pozastavená lodná a železničná doprava cez jeden z kolínskych mostov.

Nález bômb z druhej svetovej vojny nie je v Kolíne nad Rýnom ničím neobvyklým, naposledy podobná evakuácia zasiahla sídlo stanice RTL v roku 2020, kedy sa vysielanie programu Punkt 12 presunulo do Berlína.