Vyhlásenie mimoriadne situácie v súvislosti s výskytom medveďa hnedého v týchto obciach (ZOZNAM)

Vyhlásenie mimoriadne situácie v súvislosti s výskytom medveďa hnedého v týchto obciach (ZOZNAM) Ilustr. foto: MV SR

V súvislosti s výskytom synantropných jedincov medveďa hnedého (Ursus arctos) v zastavaných územiach miest a obcí boli dnešným dňom vyhlásené mimoriadne situácie na území Banskobystrického kraja, Prešovského kraja, Žilinského kraja. Okresný úrad v Prievidzi situáciu ešte vyhodnocuje a krízový štáb bude opätovne zasadať na začiatku budúceho týždňa.

Na území Banskobystrického kraja vyhlásil Okresný úrad Banská Bystrica mimoriadnu situáciu v 9 okresoch - Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Zvolen, Žiar nad Hronom.

Na území Prešovského kraja vyhlásil Okresný úrad Prešov mimoriadnu situáciu v 2 okresoch - Kežmarok, Poprad.

Na území Žilinského kraja vyhlásil Okresný úrad Žilina mimoriadnu situáciu v 5 okresoch - Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice, Žilina.

Jednotlivé krízové štáby navrhli prednostom okresných úradov prijať rôzne typy opatrení. Napríklad zvýšiť hliadkovú činnosť v rizikových oblastiach, zabezpečiť výjazdové skupiny, ktoré by určili mieru ohrozenia konkrétnymi jedincami, či zabezpečiť fotopasce v exponovaných miestach.