Ficova vláda usvedčila Pellegriniho z klamstva

Ficova vláda usvedčila Pellegriniho z klamstva Ilustr. foto: Facebook Peter Pellegrini

Pellegrini sľuboval ľuďom okrem lacnejších energií (čo nesplnil) aj lacnejšie potraviny. Za 5 mesiacov vlády Roberta Fica sa zvýšili ceny potravín dvojnásobne oproti nárastu inflácie. Z analýzy, ktorú si nechala vypracovať vláda R. Fica vyplýva, že sme v cenách potravín najhorší spomedzi všetkých krajín V4.

„Z analýzy vlády vyplýva, že na Slovensku si kupujeme potraviny o 39 % drahšie ako v Poľsku. Pokiaľ ide konkrétne o chlieb, tak na Slovensku zaň platíme o 64 % viac ako v Českej republike a o 44 % viac ako v Maďarsku,“ popísal dnešný stav cien potravín v porovnaní s okolitými krajinami poslanec NR SR Július Jakab.

Vláda dnes na svojom rokovaní povedala, že nie je dôvod na cenovú reguláciu potravín. Realizáciu opatrení na podporu cenovej stability a dostupnosti základných potravín považuje vláda za dostatočnú.

„To, že na Slovensku platíme o 39 % viac ako Poliaci za potraviny, a že si Česi môžu za priemernú mzdu kúpiť dvakrát viac chleba ako ľudia na Slovensku, považuje vláda Roberta Fica za niečo, čo je v poriadku. Sami sebe zdvihli platy o 5000 EUR, ale ľudí nechajú nakupovať drahšie potraviny ako v susedných krajinách. To je ich sociálna politika pre ľudí,“ dodal Július Jakab.

Hnutie SLOVENSKO navrhlo také riešenie, aby veľké reťazce nesmeli predávať konkrétne potraviny drahšie ako v Rakúsku, v Poľsku, či v Českej republike. Ficova vláda to však nerieši.

„Dnes na rokovaní vlády ministri svojim rozhodnutím usvedčili Petra Pellegriniho z klamstva. Napriek tomu, že platíme za potraviny dramaticky viac ako naši susedia, ministri sa vyjadrili, že s tým netreba robiť nič. Peter Pellegrini svojich voličov znova podviedol,“ povedal líder hnutia SLOVENSKO Igor Matovič.

Napriek deklarácii vlády, že budú riešiť zákony pre ľudí, doteraz nepredložili nič na stabilizáciu a zníženie cien potravín.

„Peter Pellegrini dal parlamentu 6 týždňové voľno a robí si kampaň. Ceny potravín sú pritom preukázateľne drahšie ako v susedných krajinách, čo je v rozpore s jeho predvolebnými sľubmi. Teraz už nepotrebujú riešiť zákony pre ľudí? Navyše minister Takáč namiesto toho, aby rokoval s malými farmármi, vyhráža sa im trestným oznámením,“ povedal predseda poslaneckého klubu hnutia SLOVENSKO Michal Šipoš.