V USA vyhlásli vážnu hrozbu, varovanie súvisí s Ruskom a operáciami vo vesmíre

V USA vyhlásli vážnu hrozbu, varovanie súvisí s Ruskom a operáciami vo vesmíre Ilustr. reprofoto: EP

Šéf spravodajského výboru americkej Snemovne reprezentantov v stredu vyvolal vo Washingtone rozruch vyhlásením, že Kongres bol informovaný o vážnej hrozbe pre národnú bezpečnosť Spojených štátov. Informované zdroje televízii CNN a ďalším médiám povedali, že varovanie súvisí s Ruskom a operáciami vo vesmíre. Podľa dostupných informácií sa netýka bezprostredného nebezpečenstva pre Američanov.

Kongresman Mike Turner vo svojom krátkom komuniké hrozbu nešpecifikoval, iba uviedol, že informácie o nej dnes dostali všetci členovia Kongresu. "Žiadam, aby prezident (Joe) Biden odtajnil všetky informácie o tejto hrozbe, aby Kongres, administratíva a naši spojenci mohli otvorene prejednávať kroky potrebné na odpoveď na túto hrozbu," dodal.

K veci sa potom začali vyjadrovať aj iní predstavitelia Kongresu, pričom ďalší člen spravodajského výboru Jim Himes novinárom povedal, že hlásenie upozorňuje skôr na dlhodobý problém, hoci potenciálne vážny.

Zároveň sa špekulovalo, že kauza súvisí so štvrtkovým hlasovaním snemovne o predĺžení kontroverzného opatrenia umožňujúceho americkým rozviedkam sledovanie komunikácie cudzincov v zahraničí. Turner tento nástroj podporuje a podľa zdrojov denníka The Washington Post boli informácie o neznámej hrozbe získané práve na základe tejto právomoci.

Turnerovo vyjadrenie podľa všetkého zaskočilo Bidenovu vládu, napísala agentúra AP. Prezidentov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan mal krátko po jeho zverejnení na programe tlačovú konferenciu, kde vyjadril nad kongresmanovým počínaním prekvapenie. Uviedol, že s Turnerom a ďalšími kongresovými lídrami má na štvrtok naplánovanú schôdzku.

"Nie som v pozícii, aby som z tohto pódia mohol v tejto chvíli povedať čokoľvek ďalšie," vyhlásil Sullivan.

Podľa amerických médií Turner zákonodarcom oznámil, že nové informácie sa týkajú "destabilizujúcej cudzej vojenskej schopnosti", nemenované zdroje citované niekoľkými veľkými médiami potom vec spojili s Ruskom. Podľa informácií Reuters či webu Politico sa Turnerovo varovanie týka vesmírnych operácií. Niektoré médiá tiež uvádzajú, že americkí zákonodarcovia mali k informáciám prístup už dlhšiu dobu.

"Chcel by som uistiť americký ľud, že obavy verejnosti nie sú na mieste," reagoval na otázky na túto tému predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson s tým, že lídri Kongresu dostanú ďalšie informácie na štvrtkovom stretnutí. "Pracujeme na tom," citoval ho na sociálnej sieti X reportér CNN.